Waarom binnen mobiel bellen eindelijk beter kan worden

De Nederlandse mobiele netwerken willen de ontvangst binnenshuis verbeteren met wifi. Kan de vaste telefoonlijn dan eindelijk de deur uit?

Illustratie Roos Liefting

„Sorry, wat zei je? Je viel even weg.” Slechte ontvangst binnenshuis is een van de grootste frustraties van mobiele bellers. Je hebt dan wel razendsnel internet onderweg, thuis klinkt het alsof je belt met twee blikjes en een touwtje.

De twee grootste providers beloven daar iets aan te doen. Vodafone laat je vanaf het najaar mobiel bellen over je eigen draadloze netwerk, KPN komt er begin 2017 mee. Het voordeel: het wifi-netwerk biedt binnenshuis doorgaans een betere verbinding dan mobiele netwerken. Loop je al bellend naar buiten, dan schakelt de telefoon vanzelf over naar het gewone mobiele netwerk. Daar merk je niets van, is de belofte. Ook het kiezen van een nummer gaat zoals je altijd al deed; er is geen andere app voor nodig.

Deze plannen voor ‘voice over wifi’, die KPN en Vodafone onlangs aankondigden, zijn indirect een manier om geld te besparen. Als mobiele netwerken in elke woning goede dekking willen bieden, zouden er twee keer zoveel zendmasten nodig zijn – onbetaalbaar dus.

Zo werkt het:

De mobiele ontvangst in huizen en kantoren is niet perse slecht maar hangt van lokale omstandigheden: staat er een flat tussen je huis en een zendmast, of heb je vrij zicht? Goed geïsoleerde ramen houden radiogolven tegen. Daarom zijn moderne huizen lastig voor mobiele netwerken, legt Peter Disseldorp van Agentschap Telecom uit. Hij voegt daaraan toe:

„Onze verwachtingen voor de mobiele telefoon zijn veel hoger geworden. Vijftien jaar geleden was je al blij dat je ontvangst had als je dicht bij het raam stond. Tegenwoordig moet het overal in huis werken.”

Die verwachting is zo hoog omdat Nederlanders minder bellen via de vaste lijn. Uit onderzoek van Telecompaper blijkt dat 5 tot 7 procent van de consumenten met een triple play-abonnement (vaste telefonie, tv en internet) die telefoon het liefst uit het pakket zouden willen gooien. Als je vrijwel altijd mobiel belt is de vaste lijn een overbodige voorziening – al is gesprekskwaliteit meestal beter.

We zijn verwend

In de VS en Zuid-Korea is voice over wifi al jaren in gebruik. Het is nog geen garantie voor perfecte ontvangst, waarschuwt Hakan Ekmen van het Duitse onderzoeksbureau P3. „Soms valt de wifiverbinding weg als je een verdieping naar boven wandelt. Dan moet de telefoon alsnog terugschakelen naar het mobiele netwerk.”

De Nederlandse mobiele netwerken kregen vorige week een hoog rapportcijfer in een onderzoek van P3. De conclusie: we zijn verwend met vier netwerken die allemaal een score ‘Zeer Goed’ halen.

Lees hier de resultaten van het onderzoek:

Of bekijk de resultaten in deze korte video:

T-Mobile was de winnaar , omdat de verbinding sneller opgezet wordt en de spraakkwaliteit beter zou zijn. T-Mobile heeft net zijn netwerken geüpgraded en hoopt daarmee het aantal klanten op te schroeven – de laatste jaren liepen die juist weg. Vandaar dat eigenaar Deutsche Telekom T-Mobile Nederland wil verkopen.

Elkaar bellen leek uit de mode te raken door de opkomst van chat-apps. Zeker nu Whatsapp, Facebook, Apple iMessage en Skype ook audiogesprekken ondersteunen. De spraaktechnologie van de gewone provider staat echter niet stil. Er worden weer een hoop nieuwe afkortingen op de klant afgevuurd. Daar gaat ie.

De huidige 4G-netwerken (ze gebruiken LTE oftewel long term evolution technologie) bieden snel internet en scheppen nieuwe mogelijkheden om met elkaar te praten. Vodafone, T-Mobile en Tele2 beginnen met voice over LTE (VoLTE): gesprekken worden verwerkt als datapakketjes. Dat werkt efficiënter dan het opzetten van losse verbindingen tussen beller A en beller B – de oude technologie.

Wat merk je daarvan? Je belt sneller: het opzetten van een verbinding duurt nu zo’n 5 tot 10 seconden, bij VoLTE de helft. Een ander voordeel is dat je je dataverbinding niet kwijtraakt tijdens het bellen. Je kunt vergaderen en mailen tegelijk.

Voice over LTE biedt hogere geluidskwaliteit (HD Voice). Dat maakt een einde aan het nasale telefoongeluid. Dat is een wereld van verschil maar helaas werkt het alleen als je met twee moderne toestellen belt en allebei hetzelfde mobiele netwerk hebt. Die beperking verdwijnt voorlopig niet – het schijnt lastig te zijn om de koppeling tussen concurrerende netwerken te leggen.

Draadloos in de knoop

Hoe geavanceerd ze ook zijn, mobiele netwerken moeten gewoon aan natuurkundige wetten voldoen. Alleen radiogolven met lage frequenties komen door muren heen. Vergelijk het maar met bastonen van een popconcert, die je op grote afstand ook binnenshuis hoort. De laagste mobiele frequenties zitten nu rond de 800 MHz, straks komt ook 700 MHz vrij – daar waar Digitenne te vinden was.

Zulke radiogolven kunnen niet veel data vervoeren; daarvoor heb je hogere frequenties nodig. T-Mobile Nederland heeft zijn zinnen daarom gezet op 5 GHz, een vrije frequentieband waarop nu voornamelijk wifi-hotspots werken. De wifisector is bang dat mobiele netwerken op 5 GHz bandbreedte afsnoepen. De wifi-netwerken zijn net aan de 2,4 GHZ band ontsnapt – die is overvol door de explosieve groei van bluetooth-apparatuur en hotspots die elkaar het leven zuur maken.

Volgens Peter Disseldorp van Agentschap Telecom zal het meevallen. „In de 5 GHz band moeten apparaten eerst naar elkaar luisteren, en daarna kiezen ze een kanaal dat nog niet in gebruik is.”

De andere Nederlandse providers lijken 5 GHz met rust te laten. De quadplay-spelers (KPN en straks Vodafone/Ziggo) kunnen hun eigen wifi-hotspots gebruiken om de mobiele ontvangst in huizen te verbeteren. Zo versmelten vast en mobiel.

T-Mobile Nederland is echter een mobile-only speler en heeft geen lijntje naar je huis. Jan Buis van routerfabrikant Lancom heeft er een hard hoofd in: „De mobiele netwerken tonen zich niet echt bereid om te willen testen op de negatieve effecten.” Straks moet je weer gaan morrelen aan je wifi-router, vreest hij. Zo raken draadloze technologieën toch met elkaar in de knoop. Misschien moet je die vaste lijn toch nog even aanhouden.