AzG uit protest weg uit opvangkamp Moria

De hulporganistie wil niet meewerken met het “onrechtvaardige en onmenselijke” vluchtelingenakkoord tussen EU en Turkije.

Migranten arriveren in het opvangkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos.
Migranten arriveren in het opvangkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Foto Petros Giannakouris/ AP

Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) staakt per direct alle werkzaamheden in ‘vluchtelingenhotspot’ Moria op het Griekse eiland Lesbos. Het besluit volgt op het vluchtelingenakkoord tussen de EU en Turkije.

AzG wil niet meewerken aan een “systeem dat onrechtvaardig en onmenselijk is”, zo laat de organisatie weten op het haar website.

‘Opvangkamp lijkt op gevangenis’

In het opvangkamp Moria worden alle nieuw aangekomen vluchtelingen opgevangen sinds de vluchtelingendeal tussen Turkije en de EU in werking is getreden. Volgens AzG lijkt het er eerder een gevangenis, omdat de mensen het kamp niet mogen verlaten, zo zegt landencoördinator Marie Elisabeth Ingres.

“We staan het niet toe dat onze hulp wordt aangewend voor een grootschalige uitzettingsoperatie en we weigeren onderdeel uit te maken van een systeem dat lak heeft aan de humanitaire noden van vluchtelingen.”

AzG was verantwoordelijk voor het transport voor vluchtelingen naar Moria, verzorgde er schoon water en sanitaire voorzieningen en gaf medische hulp in een kliniek. De hulporganisatie blijft wel actief op Lesbos. Ze bieden hulp aan net gearriveerde vluchtelingen in het transitcentrum in Mantamados, voeren reddingsoperaties uit op zee ten noorden van het Griekse eiland en bieden medische hulp via mobiele klinieken.

Ook VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR wil niet langer meewerken

Niet alleen AzG, maar ook UNHCR wil niet langer meewerken met de opvang van vluchtelingen in Griekse “detentiecentra”, dat berichtte persbureau Reuters op dinsdag. Volgens de VN-Vluchtelingenorganisatie worden migranten tegen hun wil vastgehouden en ontbreken er de benodigde veiligheidsmaatregelen.

In de overeenkomst die de EU met Turkije en sinds afgelopen weekend van kracht is, worden alle vluchtelingen die op de Griekse eilanden aankomen teruggestuurd naar Turkije. Europa zal op haar beurt Syrische vluchtelingen uit Turkse kampen opnemen.

Lees ook De reportage van nrc-redacteur Maral Noshad Sharifi vanaf het Griekse eiland Chios: Op Chios kunnen ze niet geloven dat het nu zal stoppen