Alleen nog een mooi plekje voor je potje met as zoeken

Goed nieuws voor iedereen die een begraafplaats te ongezellig vindt en een urn te saai. Met het crowdfundingproject ‘Bios Incube’ kun je nu na je dood een boom worden. Het werkt zo: je as wordt in een biologisch afbreekbare urn gestopt. Die urn gaat in een net wat grotere pot, gevuld met aarde en zaadjes. Daar gaat een boom uitgroeien, welk soort mag je zelf kiezen.

Maar alsof dit nog niet spectaculair genoeg is, heeft de pot een extraatje: er zit een sensor in die precies doorheeft wanneer je boom water nodig heeft, hij houdt de niveaus van blootstelling aan licht bij en bewaakt de vocht- en temperatuurgehaltes in de bodem. Al die info stuurt-ie via een appje naar een smartphone door. Door een waterreservoir kan de pot zichzelf bewateren. Het enige wat je moet doen is dus een mooi plekje voor je pot uitzoeken, iemand de verantwoordelijkheid geven over de app, en je bent klaar om een boom te worden. Want, zoals de bedenkers zelf zeggen: ‘Everyone has the right to affordable, sustainable death care.’