Nederland produceert steeds minder troep maar blijft achter met recycling

De hoeveelheid afval die per persoon in Nederland wordt geproduceerd is gedaald naar het niveau van twintig jaar geleden. De daling van de afvalproductie werd aan het begin van de economische crisis ingezet, maar houdt ook aan nu de economie zich herstelt. Dat blijkt uit gegevens over afvalverwerking die het Europese statistiekbureau Eurostat dinsdag heeft gepubliceerd.

De 527 kilo afval waar één persoon in 2014 gemiddeld goed voor was, was zelfs iets minder dan de 539 kilo in 1995. Gemiddeld produceren Nederlanders wel meer afval dan het Europees gemiddelde van 475 kilo.

Duitsland is van alle EU-lidstaten kampioen wat betreft het hergebruiken van afval. Het land recyclet en composteert bijna tweederde van zijn afval.

Nederland blijft op het vlak van recyclen wat achter bij het gemiddelde van de Europese Unie, maar is na Oostenrijk koploper met composteren. In totaal wordt in Nederland de helft van het afval hergebruikt. De rest gaat de verbrandingsoven in.

De lage afvalproductie van Nederlandse huishoudens en bedrijven zorgt ervoor dat afvalverwerkingsbedrijven honderdduizenden tonnen vuilnis importeren uit andere landen. Sinds de crisis is er in Nederland niet genoeg binnenlands afval voorhanden om de verbrandingsovens optimaal te laten branden. (ANP)