Minder troep, maar ook minder recycling

De hoeveelheid afval die per persoon in Nederland wordt geproduceerd is gedaald naar het niveau van twintig jaar geleden. De daling werd aan het begin van de economische crisis ingezet, maar houdt aan nu de economie herstelt. Dat blijkt uit gegevens over afvalverwerking die het Europese statistiekbureau Eurostat dinsdag heeft gepubliceerd. In 2014 was één persoon goed voor 527 kilo afval. Dat was zelfs iets minder dan de 539 kilo in 1995. Gemiddeld produceren Nederlanders wel meer afval dan het Europees gemiddelde van 475 kilo.

Op het vlak van recyclen blijft Nederland achter bij het gemiddelde van de Europese Unie, maar is na Oostenrijk koploper met composteren. In Nederland wordt de helft van het afval hergebruikt. De rest gaat de verbrandingsoven in. De lage afvalproductie van Nederlandse huishoudens en bedrijven zorgt ervoor dat afvalverwerkingsbedrijven honderdduizenden tonnen vuilnis importeren uit andere landen. (ANP)