‘Aanslagpleger El Bakraoui uitgezet naar Nederland’

Volgens de Turkse president Erdogan zijn de Belgische en Nederlandse autoriteiten gewaarschuwd.

Een door de Belgische politie vrijgegeven still van beelden van bewakingscamera's. In het midden: Ibrahim El Bakraoui.
Een door de Belgische politie vrijgegeven still van beelden van bewakingscamera's. In het midden: Ibrahim El Bakraoui. De Belgische politie, via AP

Turkije heeft Ibrahim El Bakraoui, de man die zichzelf dinsdag opblies op vliegveld Zaventem in Brussel, vorig jaar uitgezet naar Nederland. Dat zei de Turkse president Erdogan woensdag in een persconferentie.

El Bakraoui werd volgens Erdogan op 15 juni 2015 opgepakt in Gaziantep na vermoedens bij de Turkse autoriteiten dat hij een jihadist is. Gaziantep ligt op ongeveer zestig kilometer van de Syrische grens en telt veel Syrische bedrijven. Na de aanhouding is El Bakraoui volgens Erdogan een maand in Turkije vastgehouden, voor hij op een vliegtuig naar Nederland werd gezet.

Volgens de Turkse president is de Belgische ambassade geïnformeerd dat deze persoon een buitenlandse terroristische strijder is. Ondanks deze waarschuwingen, kon België geen link leggen met terrorisme. Ook Nederland zou zijn geïnformeerd, aldus Erdogan.

Niet op een terreurlijst

De Belgische minister van Justitie Koen Geens heeft woensdag tegenover de Vlaamse omroep VRT bevestigd dat Ibrahim El Bakraoui naar Nederland is gebracht. Volgens de bewindspersoon stond hij destijds niet op een terrorismelijst. “Maar radicalisering kan snel gaan.” Volgens Geens valt de Belgische justitie “tot nader order” niets te verwijten.

De vraag is echter in hoeverre het land nalatig heeft gehandeld. Wist de Belgische Justitie dat El Bakraoui naar België was teruggekeerd? De minister zegt dat dat op dit moment nog onduidelijk is. Het was enkel bekend “dat hij vanuit Turkije naar Nederland was gereisd”.

“Het is niet gemakkelijk om mensen die zich niet aan hun voorwaarden houden (…) terug in de cel te krijgen.”

Wat wist Nederland? Bracht Erdogan daadwerkelijk de boodschap dat het een Syriëganger betrof en heeft Justitie hem daarna zomaar in vrijheid gesteld? Het ministerie van laat weten “de zaak uit te zoeken”.

De jongere broer van Ibrahim, Khalid, pleegde de zelfmoordaanslag in de metro nabij metrostation Maalbeek. Hij werd al enige tijd gezocht door de internationale politieorganisatie Interpol. Tegen hem was een “red notice” uitgevaardigd wegens terrorisme.