Asielzoekers uit Oekraïne krijgen geen geld meer als ze vrijwillig terugkeren

De terugkeerregeling voor asielzoekers uit Oekraïne wordt per direct stopgezet. Dat heeft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Oekraïense asielzoekers krijgen niet langer maximaal 3.450 euro per persoon als ze vrijwillig terugkeren.

Wel maken ze nog aanspraak op een kleinere financiële vergoeding, waarmee ze hun vliegticket kunnen betalen, en waarvan 200 euro is bedoeld voor eerste levensbehoeftes na terugkeer.

In februari meldde NRC dat veel mensen uit de West-Oekraïense regio Ivano-Frankivsk asiel aanvragen in Nederland, om zo aanspraak te maken op de terugkeerregeling. Uit onderzoek van Dijkhoff blijkt dat „het overgrote deel” van de Oekraïense asielzoekers inderdaad uit deze veilige regio komt. Kort nadat ze in Nederland hun asielverzoek indienen, zeggen ze al bereid te zijn om terug te keren.

De terugkeerregeling is bedoeld om afgewezen asielzoekers te stimuleren zelf terug te gaan. Zo wordt geld bespaard op vreemdelingendetentie en gedwongen uitzetting. De migranten kunnen met dit geld een nieuw bestaan opbouwen in hun land van herkomst. Ze krijgen daarbij hulp van de Internationale Organisatie voor Migratie. Eerder werd de terugkeerbonus al geschrapt voor migranten uit Kosovo en Albanië. Ook vanuit die landen kwamen veel mensen speciaal voor de regeling naar Nederland.