Zo zou je het kunnen doen

Janneke Vreugdenhil maakt een dagmenu volgens de Schijf van Vijf. Ze moet op zout letten.

Ik ben een vrouw van tussen de 19 en 50 jaar en als ik de nieuwe Schijf van Vijf bekijk kan het niet lang meer duren tot ik omval. Ten eerste eet ik te weinig brood, granen en aardappelen. Minimaal 4 à 5 boterhammen en 4 tot 5 opscheplepels granen of aardappelen per dag worden aanbevolen. Dat is best veel. Ten tweede strooi ik te royaal met zout. Van het Voedingscentrum mogen we maximaal 6 gram zout eten, ongeveer een theelepel. In een boterham zit gemiddeld 0,35 g zout, dus in de 5 boterhammen zit al 1,75 g. Blijft over 4,25 gram om toe te voegen. Dat is behoorlijk weinig.

Met mijn groente-inname zit het dan wel weer goed. Ik kom met gemak boven de aanbevolen 250 gram per dag uit. (Ik ben toevallig een groentefetisjist.) 25 gram noten haal ik ook makkelijk (hoewel gezouten, foei!), net als 2 stuks fruit. Maar: ik drink espresso in plaats van gefilterde koffie. Ik kom zelden aan de 3 koppen zwarte of groene thee per dag die in de nieuwe schijf worden geadviseerd omdat ze de bloeddruk zouden verlagen en het risico op een beroerte verkleinen. En met een paar keer per week een kommetje (volle, foei!) yoghurt en af en toe een cappuccino haal ik die 2 à 3 porties zuivel zeker niet.

Mijn vleesconsumptie (maximaal 500 gram per week voor vrouwen van mijn leeftijd) zit weliswaar onder de norm, alleen maak ik daarbij wel schandalig verkeerde keuzes. Veel te vaak vlees met meer dan 5 gram verzadigd vet per 100 gram en veel te vaak van die heerlijke rauwe ham en droge worstjes. Maar mijn grootste zonde zit hem, vrees ik, in het feit dat ik mijn boterhammen steevast besmeer met roomboter. Margarine en halvarine vind ik vies en ik weiger het te gebruiken.

Ik ben een vrouw van tussen de 19 en 50 jaar en ik wil nog heel lang en zo gezond mogelijk leven. Maar ik wil ook genieten. Of ik het ga en wil redden zonder mijn geliefde espressootjes, mijn dagelijkse alcoholische versnapering (foei!), mijn roomboter en vleeswaren, daar ben ik nog niet helemaal over uit. Wel neem ik me voor wat vaker thee te drinken en, nou ja, vooruit, de innige relatie met mijn zoutvat ietsje te laten bekoelen. Zoals een woordvoeder van het Voedingscentrum het uitdrukte: elk stapje is er een.