Zo maakten ooggetuigen de aanslagen in Brussel mee

Ooggetuigen vertellen over hun ervaringen bij de aanslagen op het Brusselse vliegveld en metrostation Maalbeek.

Foto: Ketevan Kardava / Reuters

De aanslagen in Brussel vonden plaats op het drukste moment van de dag: de ochtendspits. De terreur begon in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem. De daders brachten daar al schietend twee explosieven tot ontploffing; zeker één terrorist blies zichzelf op. Ongeveer een uur later brengen onbekenden een explosief tot ontploffing bij het Brusselse metrostation Maalbeek.

De dubbele aanslag in Zaventem

Rond acht uur ‘s ochtends staat de Nederlander Dennis Kranenburg met zijn vriendin niet ver van de incheckbalie van American Airlines, waar het eerste explosief afgaat.

“De klap was dertig meter verder. Ik draai me om en ik zie de explosie. Ik zei tegen mijn vriendin: laten we niet in paniek ergens rondrennen. Toen volgde de tweede klap. Ik ging niet naar buiten, want voor hetzelfde geld gebeurde daar ook nog wat.”

De vertrekhal van Zaventem, kort na de explosie.

De Amerikaanse site Politico sprak met de 39-jarige Yassine Amrani, die op het moment van de explosies ook in de vertrekhal was.

“Er was een vrouw met een baby in haar armen die maar bleef schreeuwen: ‘waar is mijn kind?’ Ik zei haar dat ze dat vasthield, maar toen vertelde ze dat ze nog een kind had wat ze nergens kon vinden. Een vriend van me was intussen naar de derde verdieping gegaan, waar ook een bom was geëxplodeerd. Hij riep dat we niet naar boven moesten komen omdat er overal doden lagen.”

Explosie bij metrostation Maalbeek

Voor het laatste nieuws over de aanslagen in Brussel: volg hier ons liveblog

Om tien over negen, ruim een uur na de dubbele bomaanslag op de luchthaven, gaat bij het metrostation Maalbeek een derde explosief af. Halte Maalbeek ligt onder de Wetstraat, in het hart van de Europese wijk van de stad. Een lobbyist maakte de explosie van dichtbij mee. Hij vertelt in gesprek met Politico wat er gebeurde, terwijl hij in de metro zat die het station binnen kwam rijden.

“Het licht ging uit, er was overal rook en er waren meerder knallen te horen. Iedereen viel op de grond. Ik kon mezelf in veiligheid brengen door samen met andere passagiers de deuren van ons treinstel te forceren en richting de uitgang te rennen. (…) Ik weet niet of de knallen geweerschoten of bommen waren, maar ons eerste instinct was om daar zo snel mogelijk weg te gaan.

Beelden van buiten metrostation Maalbeek

Op het moment van de aanslag bij station Maalbeek staat de Nederlandse Stefanie Ros één halte verder, op het perron van metrostation Kunst-Wet. Ze vertelt aan NRC:

“Ik hoorde geen explosie, maar zag rook uit de tunnel komen. Er ontstond direct paniek. Mensen vielen over elkaar heen. Militairen riepen dat we moesten evacueren. Ik ben hierop naar mijn kantoor vlakbij halte Maalbeek gerend. Er is me aangeraden hier voorlopig te blijven.”

Ros zegt erg te zijn geschrokken maar het naar omstandigheden goed te maken.