‘Wurgklem alleen bij uiterste noodzaak’

De nekklem wordt niet verboden. Politie, marechaussee en het gevangeniswezen moeten echter wel tevoren opschrijven hoe ze de risicovolle ‘wurgklem’ willen toepassen. De luchtpijp of bloedtoevoer mag alleen worden bekneld als dat echt noodzakelijk is. Dit adviseert de Inspectie Veiligheid en Justitie, na onderzoek bij politie, marechaussee en de Dienst Justitiële Inrichtingen. Minister Ard van der Steur (VVD) neemt deze adviezen over, zo schreef hij dinsdag aan de Tweede Kamer.

Aanleiding voor het inspectieonderzoek is de dood vorig jaar van Mitch Henriquez in Den Haag. De politie paste toen een nekklem toe.

De inspectie wil geen verbod op verwurging omdat er dan „een hiaat in het geweldsspectrum” zou ontstaan. Wel moeten er altijd goede argumenten zijn als verwurging wordt toegepast.

Bij de drie onderzochte diensten wordt verschillend gedacht over wat de meest risicovolle wurgingstechnieken zijn, ontdekte de inspectie. Ook bleek de verwurging niet in het standaard opleidingslespakket te zitten.

Het verschilt per docent of naast de normale ‘nekklem’ ook de ‘luchtverwurging’ en ‘bloedverwurging’ wordt aangeleerd. Bovendien wijzen niet alle docenten op dezelfde risico’s, schrijft de inspectie.

Van der Steur heeft de diensten gevraagd met eigen landelijke instructies te komen voor het toepassen van de verwurgingstechnieken.