Economie

Indonesië worstelt met Uber

Foto Reuters

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Ook in Indonesië zijn Uber en concurrenten zoals Grab, niet gewenst. Na hevige protesten tegen de taxidiensten heeft president Joko Widodo beloofd de regels nog eens onder de loep te zullen nemen.

Volgens de Financial Times gingen zo’n twaalfduizend demonstranten, onder wie veel chauffeurs van taxi’s en riksja’s, de straat op met Indonesische vlaggen.

De belofte om de bestaande regels te herzien, kwam van minister Luhut Panjaitan.

Het was niet te voorzien dat de technologische vooruitgang zó snel zou gaan. Het verbieden van deze apps zal het probleem niet oplossen.

Uber kwam in 2014 op de markt in Jakarta. Wat het bedrijf doet is legaal, zegt Panjaitan. Uber betaalt gewoon belasting en heeft de benodigde vergunningen. Eerder zag president Widodo af van een wet die taxidiensten zoals Uber zou verbieden. Taxi-apps zijn ‘innovaties die de mensen nodig hebben’, vond hij.

Maggi is weer helemaal terug in India

De noodles van Maggi zijn weer helemaal terug in India. Vorig jaar werden ze uit de schappen gehaald omdat ze bij een keuring niet aan de norm voldeden. Nu ze weer in de winkels liggen, heeft Maggi meteen zijn positie als marktleider teruggenomen, signaleert de Economic Times.

Het marktaandeel van Maggi’s noodles was in februari 48 procent. Dat is flink lager dan de 77 procent van een jaar eerder, maar niettemin een fors aandeel. Dit is nog niet alles, zegt Suresh Narayanan, CEO van Nestle.

Op dit moment haalt Maggi minder dan een kwart van onze omzet, terwijl dat voorheen dertig procent was. Maggi is nog niet helemaal terug, maar het gaat nu snel.

Nintendo stopt met de Wii U

Nintendo stopt dit jaar al met de productie van de Wii U game console. De verkoop wil maar niet aantrekken en Nintendo wil zijn aandacht verleggen naar een ander, nieuw product. Dat meldt de Nikkei Asian Review.

De Wii U kwam in 2012 op de markt. Tegen het einde van 2015 waren er 12,6 miljoen verkocht. In vergelijking tot zijn voorganger, de Wii, viel dat aantal nogal tegen. Van de Wii werden er 100 miljoen verkocht.

Nintendo’s Wii U zou de zware concurrentie van de Playstation en de Xbox niet aankunnen.