Wat we nu weten over de aanslagen in Brussel

Op de Belgische luchthaven Zaventem en op metrostation Maalbeek zijn dinsdagochtend aanslagen geweest. Er zijn zeker 34 doden gevallen.

Belgische militairen bij het metrostation bij Maalbeek.
Belgische militairen bij het metrostation bij Maalbeek. AFP / Philippe Huguen
 • Dinsdagochtend rond acht uur zijn er twee explosies geweest in de vertrekhal van luchthaven Zaventem bij Brussel. Volgens de openbaar aanklager hebben daarbij twee zelfmoordterroristen zichzelf opgeblazen. De Belgische veiligheidsdiensten zijn op zoek naar een onbekende man in een witte jas, vastgelegd op beelden van de bewakingscamera van de luchthaven.
 • Ook op een andere plek in Brussel is een explosie geweest, namelijk rond negen uur in een metro in de buurt van metrostation Maalbeek. Dat station is nabij het hoofdkantoor van de Europese Commissie. Nabij het metrostation is ook een gecontroleerde explosie geweest van een gevonden explosief.
 • Er zijn zeker 34 doden gevallen, veertien op Zaventem en twintig in de metro. Daarnaast zijn er tweehonderd mensen gewond geraakt.
 • Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in een officiële verklaring opgeëist. Er is gekozen voor Brussel omdat de stad een grote rol speelt binnen de Europese Unie, zo valt te lezen in de verklaring. Dichter bij het centrum van de Europese macht kan haast niet.
 • Salah Abdeslam, de terreurverdachte die wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs, zou aan de aanval op Brussel meedoen, zo meldt Politico op basis van een anonieme politiebron. Abdeslam werd vrijdag in de Brusselse gemeente Molenbeek aangehouden na een internationale klopjacht van drie maanden.
 • Er zijn nog altijd huiszoekingen aan de gang, volgens federaal procureur Frédéric Van Leeuw “in het hele land”. Bij een zo’n huiszoeking in Schaarbeek, onderdeel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, zijn chemicaliën en een spijkerbom gevonden. Ook trof de politie een IS-vlag aan.

 • Het dreigingsniveau in België is naar het hoogste niveau opgeschaald; in Brussel hield de regering een crisisberaad. Overdag werd inwoners in Brussel geadviseerd om binnen te blijven. Rond 16.00 uur verviel dat advies.
 • In Nederland wordt het dreigingsniveau nog niet verhoogd, wel voert de marechaussee extra patrouilles uit bij Nederlandse luchthavens. In Hoofddorp is het station ontruimd na verdacht gedrag van een passagier in een trein. Even later werd het pand van uitgever Sanoma in Hoofddorp ontruimd, na een melding van een verdacht pakketje in een auto in de garage. In beide gevallen bleek het loos alarm.
 • Een deel van het Nederlandse kabinet kwam ‘s ochtends voor een spoedberaad bijeen. Waarschijnlijk debatteert de Tweede Kamer aanstaande donderdag over de aanslagen.
 • Recente terroristische aanslagen in Europa in een tijdlijn:

 • Het treinverkeer van en naar België werd op dinsdag stilgelegd. Voor woensdag zullen de Intercity’s en de Thalys goeddeels de dienstregeling hervatten. Werd eerder nog Nederlanders afgeraden naar Brussel te reizen, daar riep het ministerie van Buitenlandse Zaken later op de dag op tot ‘alertheid’ voor wie naar de hoofdstad reist.
 • In België is een noodnummer ingesteld, voor mensen die vragen hebben over vermisten: 1771 vanuit België. Er wordt opgeroepen niet massaal te bellen, omdat er nog veel onduidelijk is. Ook zijn drie dagen van nationale rouw aangekondigd in het land: dinsdag, woensdag en donderdag. Op woensdag wordt om 12.00 uur een minuut stilte gehouden.
 • Luchthaven Zaventem blijft in ieder geval tot en met woensdag gesloten. Veel Brusselse treinstations zijn vanaf 16.00 uur weer open gegaan. De Vrije Universiteit Brussel blijft de rest van de week dicht. Daar werd rond 14.00 uur een verdacht pakketje tot ontploffing gebracht.
 • Er is een aantal gebouwen uit voorzorg ontruimd, of omdat er een verdacht pakketje werd gevonden. In Antwerpen werd de bioscoop Kinepolis aan de Groendaallaan ontruimd. Het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel werd extra beveiligd.
 • De grenscontroles in België zijn verscherpt. De Nederlandse politie werkt bij het bewaken van de zuidgrens nauw samen met de marechaussee.

Alle ontwikkelingen zij terug te lezen in ons liveblog van dinsdag.