Wat gebeurde er in Hoofddorp?

Gedrag van mensen wordt op een dag als vandaag al snel als ‘verdacht’ gezien. De politie staat op scherp.

Dinsdagochtend werd station Hoofddorp ontruimd in verband met een mogelijke dreiging. FOTO ALEXANDER SCHIPPERS / ANP

Klik. Klik. Twee mannen in oranje hesjes krijgen handboeien aangemeten door de politie, vlak buiten treinstation Hoofddorp. Met een speurhond wordt intussen hun bestelbus doorzocht. Ze laten zich gedwee afvoeren. ‘DHL’ leest het op hun rug. Worden hier twee pakketbezorgers opgepakt vanwege een verdacht pakketje?

Krap een half uur later komt het verlossende woord, krakend over de politieradio: „Loos alarm.” Het station kan worden vrijgegeven, na twee uur van paniek en nog steeds krioelend met marechaussee, politie, brandweer en ambulancepersoneel. „Geen verdachte personen, geen verdachte pakketjes.” De melding blijkt vals.

Hoofddorp was niet de enige plek in Nederland waar dinsdag zoiets plaatsvond. De aanslagen in Brussel hebben een golf van alarm met zich meegebracht.

In Groningen rukten politie en brandweer uit omdat er meldingen binnenkwamen van rook op het station. Het gebouw werd deels ontruimd, reizigers vluchtten naar buiten na het horen van alarmbellen en sirenes. De oorzaak? Een sigarettenpeuk.

’s Middags kreeg de politie van Amsterdam meldingen binnen van een gewapende man in de trein. Op een perron van Amsterdam Centraal werd hij opgewacht, tegen de grond gewerkt en geblinddoekt afgevoerd. Conclusie achteraf: vals alarm. Hij is op vrije voet gesteld. „Met excuses”, zegt de politie. „Dit had niets met ‘Brussel’ te maken.”

En bij Zwolle zou een man in de trein zich ‘dreigend’ hebben gedragen. Hij werd op het station ingerekend, het treintoestel doorzocht. „Het ging om een verwarde oude man”, zegt de lokale politie daar nu over. „Er was geen sprake van reële dreiging geweest.”

Mensen bellen sneller de politie

Na zo’n grote calamiteit wordt de politie nou eenmaal vanuit het hele land platgebeld. „Mensen zijn alerter”, zegt een woordvoerder. „Er gebéúrt niet meer, maar de stap om de politie te bellen wordt op zo’n dag nou eenmaal sneller gezet.”

Hier werden eerder verdachte pakketjes gevonden:

Piek berichten op sociale media

Dat soort maatschappelijke onrust is goed zichtbaar op sociale media. Daar was dinsdag een enorme piek aan berichten waar te nemen, blijkt uit een analyse van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Bij „brede publiek” heerste volgens de NCTV dinsdag „een sfeer van paniek”. Op het hoogtepunt was er op sociale media sprake van maar liefst 250.000 berichten over de aanslagen tegelijk.

In Hoofddorp is het oranje bestelbusje van de pakketbezorgers inmiddels door de agenten weggereden. Van de mannen geen spoor. Hoe zat dat nou? Waarom werden die twee nou gearresteerd? „Ze negeerden een stopbevel van de politie”, verklaart een persvoorlichter later, even buiten het rood-witte lint. Hij zucht. „Dan hebben wij geen keuze.”

De politie blijkt voorlopig nog op scherp staan. Ook woensdag worden in totaal zeven spoorstations „extra zichtbaar bewaakt en beveiligd”, zo is in opsporingskringen vernomen. Het gaat om de stations van de vier grote steden, en Roosendaal, Maastricht en Breda. Op die stations wordt gepatrouilleerd door agenten met machinegeweren en door marechaussees. Aan de grens zijn systemen geactiveerd die kentekens scannen op verdachte voertuigen.

Valse meldingen kunnen we blijven verwachten. Het station in Hoofddorp is nog geen uur vrijgegeven of het is er weer raak. Een nieuwe melding, ditmaal bij het kantoor van Sanoma, een paar honderd meter verderop. Het pand wordt ontruimd, de medewerkers stromen de straat op. En ja hoor, ook hier geldt: vals alarm. Maar op een dag als deze neemt de politie nou eenmaal geen risico’s.