Vijftien arrestaties Ivoorkust na aanslag op resort

Van de vermeende leider van de groep ontbreekt vooralsnog ieder spoor.

Het strand van Grand-Bassam, waar op 13 maart een aanslag werd gepleegd op een toeristenresort. Foto: AFP PHOTO / ISSOUF SANOGO

De autoriteiten van Ivoorkust hebben vijftien arrestaties verricht in verband met de aanslag van begin maart. Naar de vermeende leider van de groep, Kounta Dallah, wordt nog steeds gezocht, zo meldt Reuters. Tegen een aantal andere verdachten zijn nationale en internationale opsporingsbevelen uitgevaardigd.

Bij de aanval van 13 maart werd het strand van de kustplaats Grand Bassam onder vuur genomen, een plaatsje dat vooral populair is onder Franse toeristen. Gewapende mannen renden het strand op en schoten op toeristen en personeel van een resort. Vervolgens werden een aantal hotels onder vuur genomen. Bij de aanslag kwamen 22 mensen om het leven. Korte tijd later eiste Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM) de aanslag op.

Voorheen bleef Ivoorkust dergelijke incidenten bespaard, ook al werden in andere landen in de regio zoals Mali en Burkina recentelijk nog aanslagen gepleegd. NRC-correspondent Bram Vermeulen schreef na de aanslag in Ivoorkust dat West-Afrika een nieuw wingebied lijkt voor jihadistische organisaties zoals AQIM:

“West-Afrika is het nieuwe wingebied van de organisatie. De regio is toneel geworden van een bloedige concurrentiestrijd met Islamitische Staat, dat niet alleen in het Midden-Oosten actief is, maar ook in Egypte, Libië en Tunesië en dat een alliantie aanging met de dodelijkste terreurbeweging op het continent: het Nigeriaanse Boko Haram.”

    • Philippus Zandstra