Tweede Kamer wil dat SNS Bank staatsbank blijft

Een meerderheid in de Kamer stemde voor een motie van de SP en regeringspartij PvdA.

Dijsselbloem vorige week tijdens een debat in de Tweede Kamer over de nationalisatie van SNS Reaal. Foto ANP / Bart Maat

De Tweede Kamer wil niet dat SNS Bank naar de beurs gaat, maar in staatshanden blijft. Een motie van die strekking, ingediend door de SP en regeringspartij PvdA, werd dinsdag in de Kamer aangenomen. SNS Reaal werd drie jaar geleden voor 3,7 miljard euro genationaliseerd omdat dit bank- en verzekeringsconcern ten onder dreigde te gaan aan een onhoudbare vastgoedportefeuille.

Sindsdien zijn bank, verzekeraar en de vastgoedfinancieringstak uit elkaar getrokken. Verzekeraar Reaal is inmiddels verkocht aan het Chinese concern Anbang. Het vastgoedbedrijf Propertize staat inmiddels te koop.

Hoewel er nog geen besluit over de toekomst van SNS Bank is genomen vindt het kabinet dat de bank in principe op termijn weer terug naar markt moet, zoals dat ook met ABN Amro is gebeurd. Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) zei vorige week in een debat met de Kamer dat bankieren „in principe een private activiteit is”. „Mijn basishouding is dan ook dat SNS Bank weer een private instelling zou moeten kunnen worden” en „niet in staatshanden blijft. ” Dat hoeft niet noodzakelijkerwijs met een beursnotering gepaard te gaan. De bank zou ook onderhands aan private investeerders kunnen worden verkocht.

PvdA: niet nu naar de beurs

Zijn partijgenoot in de Tweede Kamer, Henk Nijboer, is er in elk geval voor dat SNS Bank niet terug naar de beurs gaat. „Wij zijn er voorstander van om haar eerst in staatshanden te houden”, zei hij vorige week, „en om haar op de lange termijn misschien aan een pensioenfonds over te doen, maar zeker niet om haar nu naar de beurs te brengen.”

De mede door hem ingediende motie die nu is aangenomen gaat een stap verder want roept op dat de regering de bank zonder meer in staatshanden houdt.

De Kamer streeft in meerderheid naar een divers bankenlandschap, met naast de beursgenoteerde ABN Amro en ING en de coöperatieve Rabobank een andere eigendomsvorm voor SNS. Minister Dijsselbloem verwacht dat het kabinet „later dit jaar” een besluit over de toekomst van SNS Bank te zullen nemen. Hij is het eens met de Kamer dat het een „klassieke nutsbank” moet blijven, zo zei hij vorige week, „met „eenvoudige producten, basisproducten, scherp op de prijs, lage kosten en lage risico’s”.

    • Philip de Witt Wijnen