Gesloten liveblog

Teruglezen: liveblog over de aanslagen in en bij Brussel

Bij verschillende aanslagen in Brussel zijn dinsdagochtend zeker dertig doden gevallen. Op luchthaven Zaventem hebben dinsdagochtend rond 8:00 uur twee explosies plaatsgevonden in de vertrekhal. Daarbij zijn zeker tien doden en honderd gewonden gevallen.

Ruim een uur later ging een explosief af in het metrostation Maalbeek, in het Europese kwartier. Daarbij zijn twintig doden gevallen en meer dan honderd mensen gewond geraakt. Al het openbaar vervoer is daarop stilgelegd, maar dat is deels weer hervat.

De aanslagen zijn opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat. Het Belgisch parket is nog op zoek naar twee verdachten. Het terreurniveau in België is opgeschaald naar vier, het hoogste niveau.

Liveblog gesloten

We sluiten het liveblog over de aanslagen die dinsdag 22 maart werden gepleegd in en bij Brussel. Hoewel de Belgische regering nog altijd een slag om de arm houdt, staat het dodental op zeker 34 en zijn er tweehonderd mensen gewond geraakt.

Een samenvatting van alles wat we tot nu toe over de aanslagen weten vind je hier.

'Huis in Schaarbeek was safehouse van aanslagplegers'

Een huis in Schaarbeek waar de politie een na de aanslagen een inval heeft gedaan, werd gebruikt als safehouse voor de terroristen die de luchthaven hebben aangevallen. Dat meldt de krant De Standaard op basis van bronnen bij de politie. De politie ontdekte de woning dankzij een taxichauffeur die zich herinnerde dat hij de drie mannen had opgepikt en bij het vliegveld had afgezet. Het was hem opgevallen dat hij ze niet mocht helpen met hun bagage.

Reisadvies voor Brussel bijgesteld

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Brussel aangepast naar code geel. Dat houdt in dat reizen niet langer expliciet wordt ontraden, maar dat er wel nog voorzichtigheid geboden is:

"Blijf alert en op de hoogte van de ontwikkelingen. Volg de instructies van de Belgische autoriteiten op."

Het ministerie raad mensen die naar de Belgische hoofdstad moeten aan bijvoorbeeld het CrisisCenter Belgium te volgen op Twitter.

De strategie van IS

Met ‘Parijs’ en ‘Brussel’ toont de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) dat zij in staat is tot gecompliceerde aanslagen. NRC-redacteur Toon Beemsterboer schreef een analyse over de relatief nieuwe strategie van IS.

"Nu IS door westerse luchtaanvallen en lokaal verzet steeds meer terrein verliest – naar schatting 40 procent van hun gebied in Irak en 20 procent in Syrië – lijkt de groep zijn aura van succes te willen behouden met aanslagen buiten het kalifaat. Zie ook Libanon, Tunesië, Libië en Egypte."

Ook Intercity's gaan weer naar het zuiden

De Intercity’s van en naar België zullen morgen weer volgens planning rijden, zo meldt de NS. Eerder werd al bekend dat ook de Thalys voor het grootste deel de dienstregeling zal hervatten. Wel wordt reizigers geadviseerd om kort voor vertrek de dienstregeling nog te raadplegen.

Minuut stilte in België

Minister-president Rudi Vervoort van het Gewest Brussel heeft de bevolking opgeroepen om woensdag 12.00 uur een minuut stilte in acht te nemen. Eerder op de dag kondigde minister Jan Jambon (Veiligheid en Binnenlandse Zaken) al drie dagen van nationale rouw aan: dinsdag, woensdag en donderdag.

Is weer TATP als explosiemiddel gebruikt?

De springstof TATP is het handelsmerk geworden van terroristen gelieerd aan IS of andere islamitische groeperingen. Bij vrijwel alle recente aanslagen is deze springstof gebruikt. NRC-redacteur Karel Knip schreef een analyse over de populariteit van de stof onder terroristen.

"De pijnlijke waarheid is dat IS-terroristen de veilige productie van een uiterst gevaarlijke springstof onder de knie hebben. En ook: dat het veel makkelijker is om TATP te maken dan een stof als ecstasy."

Reizen met de Thalys kan morgen weer

De uitbater van de Thalys, HST, meldt op Twitter dat reizigers morgen weer met de Thalys kunnen reizen, op een paar uitzonderingen na. Dinsdag was bijna geen treinverkeer mogelijk door de aanvallen.


Twitter avatar thalys_nl Thalys Thalys zullen morgen, woensd. 23/3, rijden op het hele netwerk met uitzondering van Thalys 9304, 9321, 9994 en 9993.9424 vertrekt van Keulen

Wat gebeurde er in Hoofddorp?

Gedrag van mensen wordt op een dag als vandaag al snel als ‘verdacht’ gezien. De politie staat op scherp, schrijft NRC-redacteur Thomas Rueb. Hij bezocht Hoofddorp, waar dinsdag het pand van Sanoma werd ontruimd na een verdacht pakketje en het treinstation twee uur werd gesloten. Marechaussee, politie, brandweer en ambulancepersoneel was volop aanwezig. Er bleek niets aan de hand.

Honderden mensen verzamelen op het Beursplein

Europees commissievoorzitter Jean-Claude Juncker omhelst premier Michel op het Beursplein in Brussel, waar dinsdagavond honderden mensen hun steun betuigen aan de slachtoffers van de aanslagen.

AFP / Kenzo Tribouillard

De omhelzing op het Beursplein. AFP / Kenzo Tribouillard

Kinderen schrijven met krijt boodschappen op straat en er worden kaarsjes aangestoken.

This is the scene now at the #Bourse, Brussels city centre as hundreds gather in tribute to #brusselsattack victims pic.twitter.com/XZmWReMsFd

— Gavin Lee (@GavinLeeBBC) 22 maart 2016

Loos alarm in Amersfoort

Station Amersfoort is weer begaanbaar. Het verdachte pakketje bleek niet gevaarlijk.

Twitter avatar PolitieUtrecht Politie Utrecht Verdacht pakket in trein op cs Amersfoort blijkt niks te zijn. Afzettingen worden opgeheven.

Station Amersfoort ontruimd na verdacht pakketje

Het station van Amersfoort is ontruimd na de vondst van een verdacht pakketje in een trein. De politie kreeg een melding van het pakketje van bezorgde passagiers. Volgens een woordvoerder onderzoeken specialisten of er iets aan de hand is, en zijn "uit voorzorg" alle reizigers het station uitgeleid.

Parijs en Berlijn solidair met Brussel

Op Twitter verschijnen steeds meer foto's van verlichte gebouwen in de Belgische kleuren (zwart, geel en rood), zoals deze van de Eiffeltoren.

Twitter avatar ThomasWieder Thomas Wieder Paris solidaire de Bruxelles ce soir https://t.co/oVBaPAxS3I

Ook de Brandenburger Tor wordt dinsdagavond verlicht.

Twitter avatar morgenpost Berliner Morgenpost Das Brandenburger Tor strahlt in den belgischen Farben #Brussels https://t.co/LpQtgLcqH4 https://t.co/TL4t6oaJLY

'Mars tegen de angst' in Brussel

Er komt zondag in Brussel een “mars tegen de angst”, dat zegt initiatiefnemer en woordvoerder van het Europees Parlement Emmanuel Foulon tegen de Vlaamse zender VTM. De optocht zal starten aan de Beurs in Brussel. “Iedere Europese burger is aangevallen in zijn rechten en zijn vrijheden. Het is belangrijk om te tonen dat België weigert zich te onderwerpen aan het terrorisme", aldus Foulon.

'Abdeslam zou meedoen aan deze aanslagen'

Salah Abdeslam zou hebben meegedaan aan de aanslagen dinsdag in Brussel als hij niet vrijdag was opgepakt. Dat schrijft de website Politico op basis van een anonieme politiebron. De wapens die vorige week dinsdag gevonden werden bij een huiszoeking in het Vlaamse Vorst, zouden mogelijk bedoeld zijn voor de aanslagen in de Belgische hoofdstad. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zei afgelopen weekend al te vrezen dat Abdeslam “klaarstond om een aanslag in Brussel te plegen”.

Amsterdamse politie lost schot, 'geen link met aanslagen'

De Amsterdamse politie heeft tijdens een arrestatie aan op de Geldersekade, nabij het Centraal Station, een waarschuwingsschot gelost. Niemand raakte gewond, drie mensen zijn aangehouden. Er is voor zover bekend geen link met de aanslagen in Brussel, laat de politie weten.

Huiszoeking in Schaarbeek

De huiszoeking waarover we eerder op dit liveblog schreven, vond plaats in Schaarbeek, een gemeente die onderdeel is van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Aangetroffen werden een IS-vlag en chemische producten die gebruikt kunnen worden om een bom te maken. De zoekactie begon volgens de VRT vrijwel meteen na de aanslagen dinsdagochtend en zijn volgens de omroep rustig verlopen.

Twitter avatar vrtderedactie VRT deredactie.be Bij een huiszoeking in Schaarbeek zijn een spijkerbom en IS-vlag gevonden. #vrtnieuws #brusselsattack https://t.co/yqVJ7utoVC

'Spijkerbom gevonden bij huiszoekingen'

De Vlaamse omroep VRT meldt dat "uit een betrouwbare bron" blijkt dat bij een van de huiszoekingen in het land een spijkerbom is gevonden. Dat is een bom verzwaard met metalen, om meer schade te veroorzaken. Ook zou een vlag zijn aangetroffen, maar het is nog niet duidelijk of het gaat om een IS-vlag. Waar in België de huiszoeking plaatsvond, is niet bekend.

Belgische koning Filip spreekt het land toe

De Belgische koning Filip heeft om 19:00 uur het land toegesproken. “Heel ons land draagt de pijn van de levens die gebroken zijn”, verklaarde hij. Het staatshoofd sprak van “laffe en verwerpelijke aanslagen”. “Tegenover alles wat ons bedreigt zullen we samen met kalmte en waardigheid blijven reageren. Laten we het vertrouwen in onszelf behouden, dit vertrouwen is onze kracht.”

'Een machteloos soort praten is het'

NRC-redacteur Marjoleine Vos reageert in een opiniestuk op de aanslagen:

"Iedereen heeft al lang die schaamtevolle gedachte gehad: gelukkig was ik daar niet. Of: gelukkig was daar niemand die ik kende. Gelukkig was het in België, niet hier. Het is niet prettig om vast te stellen, maar het is zoals het is. De levenswil is enorm en die wil dat dít lichaam leeft."

Starbucks in heel België dicht

De Amerikaanse koffieketen Starbucks sluit tot nader order alle acht vestigingen in België. “We volgen de situatie op de voet en geven meer info zodra we die hebben.” Bij de explosies dinsdagochtend op luchthaven Zaventem is volgens Starbucks de gevel van één van hun drie winkels op het vliegveld vernield. Eén personeelslid liep kleine verwondingen op.

Huiszoekingen nog aan de gang

Er zijn nog altijd huiszoekingen aan de gang op verschillende plaatsen in België, dat heeft federaal procureur Frédéric Van Leeuw bevestigd op de persconferentie waar ook premier Michel sprak. Waar deze precies plaatsvinden, wilde hij uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen. De aanslag op vliegveld Zaventem werd volgens Van Leeuw “vermoedelijk gepleegd” door in elk geval de twee mannen van een eerder verspreide foto. “Naar een derde persoon wordt nog gezocht”. Persbureau Reuters meldt dat deze derde verdachte is gezien terwijl hij wegrende van het vliegveld.

'Weer explosieven gevonden'

De Belgische omroep VTM meldt op basis van berichten van persbureau Belga dat er nog explosieven zijn gevonden in Zaventem. Alles zou opnieuw zijn afgezet.

Charles Michel: veiligheidsmaatregelen opgeschroefd

België heeft dinsdagavond de veiligheidsmaatregelen in het land opgeschroefd. Dat heeft de Belgische premier Charles Michel laten weten na overleg met de nationale veiligheidsraad. De militaire aanwezigheid op belangrijke punten wordt versterkt. Ook zullen de controles op grensovergangen met buurlanden geïntensiveerd worden. Daarnaast blikte de politicus terug op de gebeurtenissen eerder op de dag: “We zullen voortaan spreken van ‘voor' en 'na 22 maart’, maar we gaan er alles aan doen het openbare leven weer terug te laten keren naar een normale situatie.

Belgische kleuren op Nederlandse gebouwen

De Domtoren in Utrecht wordt dinsdagavond verlicht in de kleuren van de Belgische vlag, net als het Paleis op de Dam in Amsterdam. Ook de Eiffeltoren in Parijs wordt zwart, geel en rood verlicht, als eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel.


Europese beurzen reageren mild

De Europese beurzen hebben dinsdag mild gereageerd op de aanslagen in Brussel. Waar de terreurdaden aanvankelijk zorgden voor flinke rode cijfers, werden de verliezen in de loop van de dag grotendeels goedgemaakt.

De Amsterdamse AEX-index sloot 0,2 procent lager dan gisteren op 443,12 punten, terwijl de MidKap 0,1 procent in de min eindigde op 673,47 punten. De Bel20 in de Belgische hoofdstad sloot zelfs met een plus van 0,2 procent, terwijl de DAX in Frankurt er 0,4 procent bij kreeg.

De belangrijkste graadmeters in Parijs en Londen eindigden 0,1 procent hoger dan maandag.

Politie nog op zoek naar minstens twee verdachten

De Belgische veiligheidsdiensten zijn nog op zoek naar zeker twee verdachten. Eén van deze verdachten is de man met de witte jas aan op dit beeld van de bewakingscamera van de luchthaven:

VRT

VRT

 

VRT

 

Zeker één van de andere mannen op de foto heeft zichzelf opgeblazen.

Eerder riepen de autoriteiten op de foto niet te verspreiden, om het onderzoek niet in gevaar te brengen. Nu geeft de politie daar toch toestemming voor in het opsporingsbericht.

Daarnaast is de politie nog op zoek naar minstens één verdachte die een aanslag pleegde in de Belgische metro.

IS publiceert officiële verklaring over aanslagen

Terreurgroep Islamitische Staat heeft in een officiële verklaring de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Brussel opgeëist.

Twitter avatar hamoud_almousa Hamoud Al-Mousa #BREAKING #ISIS Official statement about #Brussels Attacks and they claim responsibility for #brusselsattack (Bel) https://t.co/k7MJezQYMF

Volgens de terreurgroepering kunnen alle staten die tegen IS strijden "zwarte dagen" tegemoet zien, als vergelding voor "hun agressie tegen IS". Er is bewust gekozen voor Brussel, omdat de stad een grote rol speelt binnen de Europese Unie. Meer aanslagen zullen volgen, aldus de groep.

Vanochtend meldde het Koerdische persbureau Rudaw al op Twitter dat IS de aanslagen had opgeëist. Later bevestigde het aan de terreurgroep gelieerde persbureau Aamaq dat bericht.

Merkel bekijkt veiligheidsniveau Duitsland

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zal met haar kabinet praten over wat de aanslagen in Brussel betekenen voor het veiligheidsniveau in Duitsland. Dat heeft de politica laten weten in een persstatement.

“We zullen samen vechten om het terrorisme een halt toe te roepen.”

Twitter avatar tagesschau tagesschau Bundeskanzlerin Merkel: "Das Entsetzen ist ebenso grenzenlos wie die Entschlossenheit, den Terrorismus zu besiegen." https://t.co/IWIDqY0GNb

Tijdlijn van (anti)terreur in Europa

In een tijdlijn van NRC geven we de grote aanslagen en antiterreuracties sinds 2014 chronologisch weer.

Uit België komen meeste IS-strijders van EU

De aanslagen zijn opgeëist door Islamitisch Staat. In 2015 kwamen de meeste buitenlandse IS-strijders uit België, van alle EU-landen, aldus een infographic van The Independent:

Twitter avatar ianbremmer ian bremmer Foreign ISIS fighters per capita: Belgium leads EU https://t.co/nbbJ6oS3Lz

Lange rijen voor Brusselse stations

Verschillende treinstations in Brussel zijn sinds vier uur vanmiddag weer open. Reizigers kunnen naar binnen via slechts één ingang, waardoor lange rijen ontstaan voor de stations, zo laten reizigers op Twitter weten:

Twitter avatar dvpiet Piet De Vos @berghe_s @NMBS zelfde scenario in Brussel-noord. https://t.co/Z1kyQ0RV0i

Twitter avatar ab_hageman Annabelle Hageman @lisclaes @NMBS Brussel-Noord is net open. Ik heb geduld! 😀 https://t.co/lp2kYkmYhU

Twitter avatar CarolienCBA Carolien Coenen Rij wachtenden aan Brussel Centraal. #nmbs https://t.co/DyvPGgTLTP

Twitter avatar Radio2VlaBra Radio 2 Vl-Brabant Immense drukte aan station Brussel-Centraal, mensen kunnen maar 1 per 1 naar binnen nadat ze gefouilleerd zijn. https://t.co/A8JyUR5sy4

Topman luchthaven: Zaventem woensdag gesloten

De Brusselse luchthaven Zaventem blijft ook morgen nog gesloten. Dat heeft de topman Arnaud Feist van Brussels Airport laten weten in een geïmproviseerde persconferentie.

Minimaal zeshonderd vluchten en meer dan 60.000 reizigers konden door de sluiting niet landen.

“Dit is een zwarte dag voor Brussels Airport.”

EU-leiders: aanslagen versterken vertrouwen in verdediging Europese waarden

De leiders van de EU-lidstaten hebben in een gezamenlijk statement de aanslagen in Brussel veroordeeld.

“De Europese Unie rouwt om de slachtoffers van de terroristische aanslagen in Brussel. Het was een aanval op onze democratische samenleving. (…) De Europese Unie en de lidstaten zijn solidair met België en vastbesloten om deze dreiging samen te trotseren, met alle maatregelen die daarbij nodig zijn. Deze laatste aanval versterkt ons vertrouwen dat we de Europese waarden en onze tolerantie moeten verdedigen tegen aanvallen daarop.”

Belgisch-Nederlandse grens intensiever bewaakt

De komende dagen wordt de grens tussen Nederland en België intensiever bewaakt. De politie werkt hierbij nauw samen met de marechaussee, laat de politie weten.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid op de website:

Dat betekent extra patrouilles door de Koninklijke Marechaussee op Schiphol, Rotterdam en Eindhoven, verscherpte grenscontroles aan de zuidgrens en een intensivering van toezicht van politie op stations in de vier grote steden plus Roosendaal, Maastricht en Arnhem vanwege internationale treinen die daar langskomen.

Het dreigingsniveau in Nederland is niet verhoogd, wel het reisadvies voor België: "reis niet naar Brussel totdat er meer duidelijkheid is over de situatie".

De Marechaussee draagt ook lange wapens op de plekken waar de Marechaussee al beveiligt: de ministeries, het Binnenhof en Joodse instellingen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Deze situatie zal worden afgebouwd "zodra het kan", aldus NCTV.

Voorlopige cijfers slachtoffers

Het aantal slachtoffers is op dit moment nog niet definitief.

Het Belgische crisiscentrum spreekt van tien dodelijke slachtoffers en honderd gewonden op luchthaven Zaventem. Bij metrostration Maalbeek zijn, net als de Brusselse burgemeester vanmiddag verklaarde, twintig mensen gedood. Het crisiscentrum spreekt hier wel van meer gewonden: 130.

Nederlander gewond bij aanslag op luchthaven

Er is een Nederlander lichtgewond geraakt bij de aanslag op luchthaven Zaventem. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan persbureau ANP laten weten. De Nederlander is behandeld in het ziekenhuis.

Crisiscentrum: aanbeveling binnen te blijven vervalt

Het Belgische crisiscentrum heeft op een persconferentie nieuwe instructies gegeven voor het heropstarten van het openbaar leven in Brussel en België.

Dreigingsniveau vier blijft gehandhaafd voor heel België, maar de aanbeveling om binnen te blijven vervalt. De Brusselse metrolijnen 2 en 6 zullen weer gaan rijden na de nodige veiligheidscontroles. Het luchtverkeer blijft de rest van de dag gesloten. Scholen mogen morgen gewoon opengaan.

Twitter avatar CrisiscenterBE CrisisCenter Belgium De richtlijn om zoveel mogelijk binnen te blijven, wordt opgeheven. #brussel

Twitter avatar CrisiscenterBE CrisisCenter Belgium De ouders mogen hun kinderen van school halen. #brussel

Twitter avatar CrisiscenterBE CrisisCenter Belgium Bij de metro zullen enkel lijnen 2 en 6 opnieuw rijden. De rest van de metro blijft gesloten. #brussel

Ooggetuigen over de aanslagen

Ooggetuigen vertellen over hun ervaringen bij de aanslagen op het Brusselse vliegveld en metrostation Maalbeek.

Donderdag Kamerdebat over aanslagen

De Tweede Kamer debatteert naar alle waarschijnlijkheid aanstaande donderdag over de aanslagen in Brussel en de gevolgen voor Nederland. Alle partijen in de Kamer steunden zojuist een verzoek van PVV-leider Wilders om op die dag een debat over de aanslagen te houden. Vandaag al debatteren vindt de Kamer niet gepast tegenover de slachtoffers en hun nabestaanden.

Wilders gaf alvast een voorproefje van zijn inbreng donderdag. Hij stelt dat de gevolgen van de aanslagen in Brussel voor Nederland "gigantisch" kunnen zijn omdat het Nederlandse anti-terreurbeleid volgens hem "rammelt aan alle kanten." "En dan druk ik me nog voorzichtig uit", aldus de PVV-leider.

Secretaris-generaal NAVO Stoltenberg: hoofdkwartier extra beveiligd

Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg heeft laten weten dat het NAVO-hoofdkwartier in Brussel extra beveiligd wordt. In een reactie op de aanslagen sprak hij zijn steun uit voor bondgenoot België:

“Dit is gewoon een laffe aanval; we zullen terrorisme niet laten winnen. Samen staan we aan de kant van België.”

Twitter avatar jensstoltenberg Jens Stoltenberg Dark morning here in Brussels. My thoughts are with those affected and the Belgian people. We stand together with our Ally Belgium.

Treinstations Brussel weer open

Vanaf nu gaan de treinstations in Brussel weer open, met extra beveiliging. Maar niet elk station. Brussel-Schuman, Brussel-Luxemburg en Brussel-Nationale Luchthaven blijven gesloten, laat de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen weten.

Twitter avatar NMBS NMBS Vanaf 16u herneemt treinverkeer in Brussel, behalve in #BrusselSchuman, #BrusselLuxemburg en #BrusNatLuchthaven. #NMBS

In pand Sanoma niets aan de hand

In de garage van Sanoma is een verdacht pakketje in een auto onderzocht. Er bleek niets aan de hand. Het pand was eerder deze middag ontruimd. Medewerkers mogen nu weer naar binnen.

Twitter avatar POL_KENland POL_KENland Politieonderzoek uitgever Hoofddorp afgerond: bleek loos alarm. Ging om onschuldig pakketje in auto. Pand vrijgegeven.

Foto van verdachten op vliegveld

De Belgische zender VRT heeft de volgende foto uitgezonden, waar volgens de zender de verdachten op staan van de aanslagen op het vliegveld:

Screenshot VRT

Screenshot VRT

 

Screenshot VRT

 

De man in de witte jas nog wordt gezocht, meldt De Morgen. Wie de twee anderen zijn is nog onbekend.

Drie dagen nationale rouw

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon kondigt drie dagen van nationale rouw aan. Dat meldt de Vlaamse zender VTM.

Premier Charles Michel, minister van Justitie Koen Geens en Jambon zijn vertrokken naar Zaventem, om de plaats van de aanslagen te bezoeken.

Obama op Cuba: VS zij aan zij met België

De Amerikaanse president Obama stelt in een reactie dat de aanslagen in Brussel “ons er wederom aan herinneren” dat de wereld “zich moet verenigen om terrorisme te bestrijden”. Obama, die momenteel op bezoek is in Cuba, heeft zijn medeleven betuigd aan de Belgische premier Charles Michel, meldt Reuters.

“De Verenigde Staten staan zij aan zij met België, de NAVO en de Europese Unie. Ik heb hen onze hulp aangeboden. We kunnen en zullen hen verslaan die wereldwijd de veiligheid van mensen in gevaar brengen.”

Is springstof TATP gebruikt?

Het lijkt erop dat de springstof TATP is gebruikt bij de aanslagen, dezelfde soort als in Parijs. NRC-redacteur Karel Knip schreef een achtergrondstuk over dit handelskenmerk van terroristen gelieerd aan IS of andere islamitische groeperingen.

Zoekacties op Brussels vliegveld beëindigd

De zoekacties naar slachtoffers op het vliegveld van Brussel waar twee explosies plaatsvonden zijn beëindigd.

De derde, niet-ontplofte, bomgordel die op het vliegveld werd gevonden, is inmiddels tot ontploffing gebracht door de opruimingsdienst.

'Bommen verzwaard met spijkers'

De bommen die dinsdagochtend werden gebruikt op luchthaven Zaventem zouden door de aanslagplegers verzwaard zijn met spijkers om extra slachtoffers te maken.

Dat stelt Marc Decramer van het Universitair Ziekenhuis Leuven tegenover de Vlaamse zender VTM.

“Sommige slachtoffers hebben spijkers in hun lichaam, wat er op lijkt te wijzen dat daders extra metaal aan hun bom hadden bevestigd.”

Brusselse stations over een uur weer open

De Brusselse treinstations gaan vanaf 16.00 uur weer open, meldt de Belgische minister van Mobiliteit, Jacqueline Galant. Ze zullen onder versterkt militair toezicht staan. Brussel-Centraal blijft voorlopig wel gesloten.

Twitter avatar jgalant74 Jacqueline Galant De Brusselse stations gaan open om 16h, de veiligheid is versterkt.

Ook verschillende metrolijnen zullen weer worden opengesteld om forenzen naar huis te brengen, stelt de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur tegen de VRT.

Universiteit Antwerpen: verplaats je beter niet naar de universiteit

De Universiteit Antwerpen verzoekt de studenten op haar website niet naar de universiteit te komen:

"- Wie zich op de campussen bevindt, vragen we nadrukkelijk zich niet onnodig te verplaatsen. De colleges op onze campussen gaan door zoals gepland.
- Wie thuis of op kot is, verplaatst zich beter niet naar de universiteit.
- Voor studenten die een examen of verplichte lessen missen, wordt de situatie later binnen de faculteit bekeken."

De universiteit benadrukt dat volgens de politie geen specifieke dreiging aan het adres van de Universiteit Antwerpen is. Wel zorgt de politie preventief voor extra bewaking aan de campussen.

Kaartje van Brussel

Pechtold roept Wilders op geen verdeeldheid te zaaien

D66-leider Pechtold roept Geert Wilders op geen verdeeldheid te zaaien en bij te dragen aan onrust zo vlak na de aanslagen in Brussel.

Wilders zei vandaag in reactie op de aanslagen dat nu overduidelijk is dat de islam het probleem is en dat Nederland per direct zijn grenzen moet sluiten en teruggekeerde Syriëgangers preventief moet opsluiten.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders We moeten meteen onze grenzen sluiten en teruggekeerde Syriëgangers preventief oppakken + opsluiten. De veiligheid van NL gaat boven alles!

Pechtold vindt dat we nu geen "paniekmaatregelen" moeten nemen, zo zei hij vanmiddag in de Tweede Kamer. De suggestie dat de islam het probleem is, verwerpt hij:

"99 procent van de moslims vindt dit net zo afschuwelijk als wij."

Eerder vanmiddag reageerden enkele fractieleiders op de gebeurtenissen in Brussel:

Halbe Zijlstra (VVD):

Twitter avatar pimvandendool Pim van den Dool Zijlstra: 'We mogen onze vrijheden niet aan de kant zetten. Juist op dit soort momenten moeten we ons onverzettelijk tonen.' #Brussel

Jesse Klaver (GroenLinks):

Twitter avatar pimvandendool Pim van den Dool Klaver: 'We moeten ons niet uit elkaar laten spelen door zieke geesten. Dat is precies wat ze willen.' #Brussel

Sybrand Buma (CDA):

Twitter avatar pimvandendool Pim van den Dool Buma: 'Verkeerde suggestie als wij als Kamer doen alsof we oplossing voor dit soort problemen morgen hebben.' #Brussel

Rutte: angst mag ons niet gaan regeren

Premier Rutte legde zojuist in de Tweede Kamer een verklaring af over de aanslagen in Brussel. Hij zei dat Nederland met de Belgen rouwt.

"Wij delen meer dan een grens en vriendschap, onze bijzondere band voelen we vandaag extra sterk."

Twitter avatar pimvandendool Pim van den Dool Rutte in Tweede Kamer: 'In hart van onze democratie wil ik tegen de Belgen zeggen dat wij naast hen staan. Wij delen meer dan een grens.'

Rutte vervolgde dat we "reëel" moeten zijn dat onze manier van leven "onder vuur ligt". "Maar angst mag en zal ons niet gaan regeren", aldus de premier.

"Op dit moment - zo kort na aanslagen - zijn wij stil, waakzaam en vastberaden om alles te beschermen wat goed is."

Zeker twintig doden bij metrostation Maalbeek

Op een persconferentie heeft de Brusselse burgemeester Ivan Mayeur officieel bekendgemaakt dat bij de aanslag bij metrostation Maalbeek zeker twintig doden zijn gevallen. 106 mensen zijn gewond geraakt, van wie zeventien zwaargewond.

Volgens Mayeur is het te vroeg om exacte cijfers over slachtoffers te geven, maar "de balans zal erg zwaar uitvallen".

Kerncentrale Tihange ontruimd

De kerncentrale in het Belgische Tihange is ontruimd, meldt de Vlaamse zender VTM op gezag van de politie van Huy.

Volgens de Vlaamse De Tijd is dit echter een standaardprocedure wanneer het dreigingsniveau wordt opgeschaald naar vier.De centrale zal niet stilgelegd worden.

Cameron: reële dreiging in verschillende Europese landen

De Britse premier David Cameron kwam dinsdagochtend met zijn regering bijeen voor een ingelaste vergadering in verband met de aanslagen in Brussel. “We zullen terroristen nooit laten winnen”, zei hij na afloop.

“We hebben te maken met een hele reële dreiging in verschillende Europese landen. Vandaag is een dag van sympathie, condoleances en ook om onze eigen veiligheid te versterken.”

Bij de universiteit explosief gecontroleerd tot ontploffing gebracht

Bij de Vrije Universiteit Brussel heeft de explosieve opruimingsdienst DOVO een verdacht pakketje tot ontploffing gebracht. Studenten en personeel van de universiteit werden opgeroepen binnen te blijven. Het is niet duidelijk of daarmee de "acute dreiging", waarover eerder werd gesproken, voorbij is.

Twitter avatar VUBrussel VUB UPDATE: De ontploffing van zonet in buurt van U-Residence was een gecontroleerde explosie door DOVO

Niet-ontplofte bommengordel gevonden naast dode aanvaller op vliegveld

In Zaventem heeft de politie een niet-ontplofte bommengordel gevonden. De opruimingsdienst DOVO gaat de gordel nu gecontroleerd laten ontploffen, dat meldt de Belgische zender VTM.

Opvangcentrum voor familieleden nabestaanden

In de Brusselse gemeente Etterbeek is een opvangcentrum geopend voor de familieleden van de slachtoffers. Het centrum is in de Veldstraat 71, zegt burgemeester Vincent De Wolf, volgens De Morgen. Er is bijstand door mensen van slachtofferhulp voorzien. Telefonische info is er op +32 2 627 23 36 (gemeente) of 1771 (federaal crisiscentrum).

Twitter avatar CrisiscenterBE CrisisCenter Belgium Belgian Crisis Center for people calling from outside of Belgium: +3278151771. Try reaching people through social media first. #Brussels

Pand Sanoma in Hoofddorp ontruimd wegens bommelding

Het pand van uitgeverij Sanoma, vlakbij het station van Hoofddorp, is ontruimd wegens een bommelding. Alle medewerkers moeten het pand verlaten.

Deze morgen werd een trein op station Hoofddorp stilgezet. Uiteindelijk vond de politie niets verdachts in de trein.

FBI werkt samen met Belgische autoriteiten

Amerikaanse veiligheidsdiensten, waaronder de FBI, gaan met Belgische collega's samenwerken na de Brusselse aanslagen van vanochtend.

Volgens persbureau Reuters zijn Ash Carter, de Amerikaanse minister van Defensie, en generaal Joseph Dunford, voorzitter van Joint Chiefs of Staff, op de hoogte gebracht.

De aanslagen in beeld

De fotoredactie van NRC heeft foto's geselecteerd van de gebeurtenissen van vanochtend. Ze blijft deze fotoserie updaten.

Bekijk de fotoserie.

Parket vraagt journalisten geen onderzoeksinformatie te verspreiden

Het Belgisch federaal parket heeft journalisten in een persbericht gevraagd zich “onmiddellijk te onthouden van het verspreiden informatie met betrekking tot het aan de gang zijnde onderzoek”. Justitie stelt vast dat "bepaalde journalisten informatie verspreiden over het lopende onderzoek” en is bang dat het onderzoek daarmee geschaad wordt.

Lees het persbericht zelf:

Persbericht Belgisch federaal parket

Trein Hoofddorp vrijgegeven, niets verdachts gevonden

In de stilgezette trein in Hoofddorp is niets verdacht aangetroffen. De trein is inmiddels vrijgegeven door de politie, maar rijdt niet verder. Alle passagiers worden nu verder met bussen vervoerd.

Twitter avatar POL_KENland POL_KENland Trein Hoofddorp is vrijgegeven, maar rijdt niet verder. Passagiers worden vervoerd met bussen. Niets verdachts aangetroffen in de trein.

Aboutaleb: gruwelijke, mensonterende daad

“Een gruwelijke, mensonterende daad die veel mensen het leven heeft gekost”, stelt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb in een reactie op de aanslagen in Brussel.

“Tientallen mensen zijn gewond geraakt. Rotterdam leeft mee met Brussel, onze gedachten en ons medeleven gaan uit naar de familie en vrienden van de slachtoffers. Terroristen zijn maar op een ding uit: angst en tweedracht zaaien in onze samenleving. Daar zullen wij nooit voor buigen. We zijn één in ons verdriet, we zijn één in onze afschuw.”

Twitter avatar College010 B en W Rotterdam Burgemeester Aboutaleb: Rotterdam leeft mee met #Brussel. Wij zijn één in ons verdriet en onze afschuw. https://t.co/0rj5ivmAWn

Poederbrief aan NOS ongevaarlijk

De inhoud van de brief die dinsdagochtend bij de NOS bezorgd werd, is ongevaarlijk. Dat heeft de NOS bevestigd. De vijfde etage was uit voorzorg ontruimd. De radio- en televisieuitzendingen zijn wel gewoon doorgegaan.

Hoogste gebouw van België ontruimd

Op last van de politie is de Zuidertoren, bij het station Brussel-Zuid, ontruimd. In dit gebouw is onder meer de Belgische overheidsdienst Pensioenen gevestigd. Het is het hoogste gebouw van België.

In de ondergrondse parkeergarage zijn verdachte pakketjes aangetroffen. De ontruimingsdienst DOVO is ter plaatse.

Dreiging gericht tegen universiteit Brussel

Studenten op de campus van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) zijn door veiligheidsdiensten opgedragen binnen te blijven of naar binnen te gaan. De campus staat in het zuidwestelijke stadsdeel Etterbeek.

Twitter avatar VUBrussel VUB UPDATE: Veiligheidsdiensten raden iedereen op campus Etterbeek met drang aan om onmiddellijk binnen te gaan en te blijven.

Tegen de Belgische krant De Morgen zegt rector Paul De Knop dat de exacte reden van de instructies niet bekend is:

"Het leger heeft gevraagd de studenten zoveel mogelijk op de eigen campus te houden en het personeel en de studenten zoveel mogelijk binnen te houden."

De lessen gaan door, maar de universiteit vraagt studenten niet naar de campus te komen.

Timmermans: gitzwarte dag in Brussel

“Het is een gitzwarte en loodzware dag hier in Brussel”, zegt EU-vicevoorzitter Frans Timmermans op zijn Facebookpagina. “Ik merk om mij heen dat iedereen contact zoekt met dierbaren en vrienden om zeker te stellen dat men veilig is, om elkaar moed in te spreken en om te laten merken dat we deze dreiging schouder aan schouder het hoofd zullen bieden.”

Commentaar NRC: centrum EU als doelwit is veelzeggend

Dat het metrostelsel onder het bestuurscentrum van de Europese Unie werd uitgekozen als doelwit is veelzeggend: de terroristen hebben Europa, en daarmee de Europese manier van leven, in het hart willen treffen.

Sloveense diplomaat gewond geraakt

De Sloveense minister van Buitenlandse Zaken Karl Erjavec bevestigt dat een Sloveense diplomaat is gewond geraakt bij de metro-aanslag in Brussel. Dat meldt persbureau Reuters.

Etage NOS ontruimd wegens poederbrief

Bij de NOS is dinsdagochtend een poederbrief bezorgd. De omroep stelt dat er “een onderzoek gaande is”. Ook zijn er veiligheidsmaatregelen genomen. De politie is aanwezig, maar welke maatregelen zijn genomen, kan een woordvoerder niet zeggen.

Lees ook het bericht van de NOS zelf.

Eiffeltoren kleurt dinsdag zwart-geel-rood

De Eiffeltoren in Parijs wordt dinsdagavond verlicht in de kleuren van de Belgische vlag. Dat gebeurt uit “solidariteit met de inwoners van Brussel”, aldus de Parijse burgemeester Anne Hildago op Twitter.

Twitter avatar Anne_Hidalgo Anne Hidalgo En solidarité avec les Bruxellois, #Paris illuminera ce soir @LaTourEiffel aux couleurs du drapeau belge. #NousSommesUnis

Concerten afgelast

De concerten in de concertzaal Ancienne Belgique worden geannuleerd.

Twitter avatar stubru Studio Brussel De concerten in de Ancienne Belgique (@ABconcerts) van vanavond worden geannuleerd.

Hollande: "Aanslagen treffen heel Europa"

“Heel Europa is getroffen door de aanslagen”, stelt de Franse president François Hollande in reactie op de gebeurtenissen in Brussel tegenover persbureau AFP. “Europa moet de nodige maatregelen nemen gezien de dreiging die uit de aanslagen spreekt.” Frankrijk zal volgens hem waar nodig ondersteuning verlenen aan België.

Agenten, helikopters en zwijgende blikken in Hoofddorp

NRC-redacteur Thomas Rueb is aanwezig op het station in Hoofddorp:

Twitter avatar ThomasRueb Thomas Rueb Trein ligt stil op Schiphol. Station Hoofddorp ontruimd. Verdacht pakketje zou zijn gevonden. https://t.co/fGVMyAsYN2

Twitter avatar ThomasRueb Thomas Rueb Station Hoofddorp ontruimd. Agenten, politiehelikopter en veel zwijgende blikken. https://t.co/H6jVFiQkNT

Meer over toespraak Rutte

Tijdens zijn persconferentie liet Rutte weten dat Nederland nauw contact houdt met omringende landen en indien nodig aanvullende maatregelen neemt. De premier roept Nederlanders op vandaag niet naar Brussel te reizen. Met het openbaar vervoer in Nederland reizen kan wel gewoon, zegt Rutte.

Lees het hele bericht over de toespraak van Rutte hier.

'15 doden, 55 gewonden bij metro-aanslag'

OV-bedrijf STIB zegt dat vijftien doden en 55 gewonden zijn gevallen bij de aanslag in de metro.

Twitter avatar STIBMIVB STIB-MIVB Our thoughts go to the victims and their families. So far 15 victims, 55 wounded (provisional) #Maelbeek #STIB #MIVB #Brussels

EU-buitenlandcoördinator Mogherini breekt persconferentie af in Jordanië

EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini was bezig op met een persconferentie in Jordanië waar ze had gesproken met de minister van Buitenlandse Zaken Nasser Judeh, toen ze het nieuws hoorde over de aanslagen. Volgens persbureau AP liep de aangeslagen Hoge Vertegenwoordiger daarop op Judeh af en omhelsde hem. “Vandaag is een moeilijke dag”, verklaarde Mogherini. De persconferentie werd daarna abrupt afgebroken.

Vier uur na de eerste aanslagen

Vier uur na de eerste aanslagen is er nog veel onduidelijk. Wat we nu wel weten over de aanslagen in Brussel.

Veel politie bij ontruiming station Hoofddorp

Bij station Hoofddorp staat al langere tijd een trein stil. Eerder vandaag werd het station ontruimd vanwege mogelijke dreiging, er zou een verdacht pakketje gevonden zijn.

Twitter avatar Mouwehand71 Marco Ouwehand Ondertussen bij Hoofddorp station veel politie en brandweer op de been. https://t.co/lD2Op2N2Vj

Twitter avatar BastiaanRudolf Bastiaan Witte AT @ station Hoofddorp. Foto's van een vriend die daar momenteel in de betreffende trein zit. #Hoofddorp https://t.co/NGgyaUUrp6

Belgische premier: zwarte dag voor België

De Belgische premier Charles Michel heeft in een persconferentie gereageerd op de aanslagen in Brussel. Michel sprak van een "zwarte dag" voor heel België. Hij bevestigde verder dat er vele doden waren, en vele gewonden. Het is volgens de premier nog te vroeg om exact te zeggen hoeveel doden en gewonden er zijn gevallen. Verder riep Michel op tot kalmte en solidariteit.

Het Belgische Federaal Parket heeft inmiddels bevestigd dat het om aanslagen gaat. Eén van de explosies op de luchthaven van Zaventem zou een zelfmoordaanslag zijn geweest.

Belgische telecomproviders openen hotspots

Belgische telecomproviders raden klanten af om te telefoneren. Het sturen van een sms-bericht werkt beter, aldus een woordvoerder van netwerkbeheerder Proximus. “Dat vraagt minder capaciteit”, stelt hij. Ook kunnen telefoongebruikers via wifi of 3G- en 4G-netwerken dierbaren op de hoogte houden.

“Bij sportwedstrijden of concerten kunnen we onze antennes van tevoren extra capaciteit meegeven. Bij dit soort acute situaties kan dat niet. We hebben dat natuurlijk wel direct opgeschaald vanochtend, maar het blijft een beperkte capaciteit.”

De zegsman van Proximus - een van de drie grote telecommunicatiebedrijven van België – verwacht dat de overbelasting geleidelijke wegebt als meer mensen merken dat bellen niet goed lukt en op andere manieren contact houden met het thuisfront.

Een andere provider, Telenet, heeft alle wifipunten in Brussel opengesteld zodat mensen gemakkelijk in contact kunnen komen met dierbaren.

Twitter avatar Telenet Telenet Om alle communicatie vlot te laten verlopen is het Telenethotspot netwerk beschikbaar voor iedereen. Log in op het portaal voor 24u toegang

'IS eist aanslag Brussel op'

Het Koerdische persbureau Rudaw meldde in de loop van de ochtend op Twitter dat terreurgroep Islamitische Staat (IS) de aanslagen heeft opgeëist.

Premier Rutte: Europa in het hart getroffen

Premier Rutte heeft in een verklaring de aanslagen in Brussel veroordeeld. Hij noemde de aanslagen in Brussel een "rechtstreekse aanval op onze vrijheid, veiligheid en onze manier van leven."

"Brussel is in het hart getroffen, België is in het hart getroffen, Europa is in het hart getroffen.’’

De premier zegt dat het nog onduidelijk is of er ook Nederlanders onder de slachtoffers zijn. Er zijn geen concrete aanwijzingen dat een aanslag in Nederland op handen is.

Twitter avatar pimvandendool Pim van den Dool Rutte: 'Aanslagen #Brussel aanval op onze vrijheid, veiligheid en onze manier van leven.' https://t.co/BY0fzO4YUT

Taxi's in Brussel zijn gratis

Brusselse taxi's zijn op dit moment gratis. Omdat het openbaar vervoer in zijn geheel is afgesloten, kunnen veel gestrande reizigers niet meer wegkomen.

Twitter avatar KhadijaZamouri khadija Zamouri #brusselsolidair, taxi's vervoeren mensen gratis naar huis. Les taxi's transport les gens chez eux gratuitement.

'Ontploffing Wetstraat was gecontroleerd'

De meest recente ontploffing in de Wetstraat zou gecontroleerd zijn geweest. De Belgische explosievenopruimingsdienst DOVO zou een explosief onschadelijk hebben gemaakt. Dat meldt de Belgische krant De Tijd.

Twitter avatar tijd De Tijd De ontploffing aan de Brusselse Wetstraat is het werk van DOVO, die een verdacht pakket heeft onschadelijk gemaakt, wordt gemeld aan @tijd

Belga: nieuwe explosie aan de Wetstraat

Opnieuw zou zich in de buurt van de Wetstraat een explosie hebben voorgedaan. Dat meldt het Belgische persbureau Belga. Meer informatie volgt.

Ooggetuigenverslag Zaventem: ik zag de explosie

Dennis Kranenburg stond op het moment van de aanslag op Zaventem pal naast de incheckbalie waar de explosie plaatsvond. Vanuit Brussel zegt hij telefonisch tegen NRC:

“De klap was dertig meter verder. Ik draaide me om en ik zie de explosie. Ik zei tegen mijn vriendin: laten we niet in paniek ergens rondrennen. Toen volgde de tweede klap. Ik ging niet naar buiten, want voor hetzelfde geld gebeurde daar ook nog wat.”

In de gang ziet Kranenburg personeel, dat hem naar een ruimte leidt waar alleen personeel kan komen. Ze barricaderen de deur en wachten totdat iemand aanklopt. “We vroegen toen wie klopte”, zegt Kranenburg. “Voor de zekerheid hebben we toen nog een stoel gepakt, om mee te zwaaien. Daarna zijn we terug de vertrekhal ingegaan.”

Daar ziet Kranenburg “een grote rommel”, zegt hij. “Het plafond lag op de grond, mensen waren gewond. Mijn vriendin heeft nog gezien dat mensen gereanimeerd werden.”

Inmiddels staat Kranenburg buiten de luchthaven, met honderden mensen om zich heen. De sfeer is “rustig, gelaten”, zegt hij via de telefoon. Beiden zijn ongedeerd.

Bevestigd: tien doden bij aanslag Maalbeek

Bij de aanslag in Maalbeek zijn in totaal tien doden gevallen, dat is zojuist bevestigd door de autoriteiten. Het dodenaantal naar aanleiding van de aanslag op de luchthaven van Zaventem is bijgesteld naar elf, zo meldt De Standaard.

BuZa past reisadvies voor Brussel aan

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Brussel aangescherpt. Zo valt te lezen op de site:

"Op 22 maart 2016 zijn er aanslagen gepleegd op de luchthaven Zaventem en de metro. Reis niet naar Brussel totdat er meer duidelijkheid is over de situatie. Bent u in Brussel? Blijf dan zoveel mogelijk binnen. Blijf uit de buurt van de luchthaven en de metro en volg de instructies van de autoriteiten op."

NS: geen Nederlandse treinen naar Brussel

De NS heeft laten weten dat er tot nader order geen treinen vanuit Nederland richting Brussel rijden. De drie grote stations in Brussel zijn afgesloten; ook in de rest van de stad rijdt geen openbaar vervoer.

Foto: Ravage metro Maalbeek

Op deze foto is de ravage zichtbaar in het metrostation van Maalbeek.

Twitter avatar alxdm alxdm Notre metro bien connu... Image choquante de #maelbeek ... https://t.co/XhgB71RM0P

NRC-correspondent: aanslagen geen verrassing

Volgens onze Brusselse correspondent Stéphane Alonso komen de aanslagen niet als een verrassing. De angst dat dit zou gebeuren was er al.

“Maalbeek ligt onder gebouw van de directeur-generaal landbouw van de Europese Commissie. Getuigen zeggen dat ze een aardschok voelden op moment van explosie. Gebouw werd meteen geëvacueerd. Twee Griekse commissieambtenaren zeggen: Niemand is verbaasd dat dit is gebeurd, de angst was altijd al groot. De angst is nu dat de volgende keer het hoofdkwartier van de EU aan de beurt is.”

Brandweer aan AFP: 21 doden bij explosies

De Belgische brandweer heeft aan persbureau AFP laten weten dat er in totaal "minstens 21 doden" zijn gevallen bij de explosies in Brussel. Deze cijfers zijn nog niet bevestigd door de Belgische autoriteiten.

Gestrande reizigers lopen over landingsbaan Zaventem

Passagiers moeten hun vliegtuig verlaten en verzamelen op het tarmac. #vrtnieuws #brusselsattackhttps://t.co/hX1Bv8szZd

— VRT deredactie.be (@vrtderedactie) March 22, 2016

Station Antwerpen ontruimd

Inmiddels is er ook een ontruiming gaande op het treinstation Antwerpen-Centraal. Een woordvoerder van de Belgische spoorwegen bevestigde dat zojuist tegenover de Vlaamse Radio 1. Het treinverkeer in het hele land is "zwaar ontregeld", omdat Brussel een centraal punt is in het Belgische treinverkeer.

Extra beveiliging Binnenhof

Naast de vier grote stations wordt ook het Binnenhof extra beveiligd. Er worden geen mededelingen gedaan over de precieze aantallen, maar volgens NRC-journalist Pim van den Dool is de beveiliging sterk aangescherpt.

Twitter avatar pimvandendool Pim van den Dool Beveiliging Binnenhof zichtbaar opgevoerd. #Brussel https://t.co/iyGnEzUjwR

Brussel op slot: ook autotunnels afgesloten

Naast het openbaar vervoer en de treinstations, zijn nu ook de tunnels in Brussel afgesloten voor alle verkeer. Dat meldt Mobiris, het verkeerscentrum van Brussel Mobiliteit.

Twitter avatar MobirisNL Mobiris NL Uit veiligheidsoverwegingen zijn de Brusselse tunnels afgesloten voor alle verkeer. #TunnelBru

Nederlandse ooggetuige: er was direct paniek

De Nederlandse Stefanie Ros stond op het moment van de explosie in metrostation Maalbeek een halte verder op het perron van station Kunst-Wet. Zij vertelde tegen NRC: "Ik hoorde geen explosie, maar zag rook uit de tunnel komen. Er ontstond direct paniek. Mensen vielen over elkaar heen. Militairen riepen dat we moesten evacueren. Ik ben hierop naar mijn kantoor vlakbij halte Maalbeek gerend. Er is me aangeraden hier voorlopig te blijven." Ros zegt erg te zijn geschrokken maar het naar omstandigheden goed te maken.

Extra politie op Nederlandse stations

Op de vier grote Nederlandse stations is vandaag extra politie aanwezig naar aanleiding van de aanslagen in Brussel. De veiligheidsmaatregel is ingelast door minister Van der Steur van Justitie en Veiligheid, zo bevestigt zijn woordvoerder.

Brussels telefoonnetwerk overbelast, 'gebruik social media'

Door de vele telefoontjes die worden gepleegd heeft het telefoonnetwerk in Brussel het grotendeels begeven. De Belgische autoriteiten roepen op om gebruik te maken van sociale media om te communiceren. Het SMS-verkeer zou nog wel beschikbaar zijn. Mensen kunnen laten weten dat ze veilig zijn via ikbenveilig.rodekruis.nl.

Zaventem zeker dicht tot morgenochtend

De luchthaven van Zaventem blijft zeker gesloten tot morgenochtend 06:00 uur, zo meldt de Vlaamse omroep VRT. Ondertussen worden vluchten omgeleid naar omliggende luchthavens. Op Schiphol worden ook extra vluchten ontvangen. De marechaussee controleert extra op de luchthaven en aan de zuidgrens met België.

Van der Steur: laffe, moorddadige aanslagen

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) zei zojuist voorafgaand aan het crisisoverleg in Den Haag dat België is getroffen "laffe, moorddadige" aanslagen. "Ons hart gaat uit naar de slachtoffers en hun nabestaanden."

Van der Steur zegt contact te hebben gehad met zijn Belgische collega en alle mogelijke steun te hebben toegezegd. Mogelijk neemt Nederland als huidig EU-voorzitter het initiatief tot extra Europees overleg naar aanleiding van de aanslagen, aldus de minister. Hij bevestigde dat Nederland extra maatregelen heeft genomen, zoals extra grenspatrouilles. In het overleg van vanochtend wordt besproken of Nederland meer moet doen. De minister herhaalde dat het dreigingsniveau in Nederland nu niet verhoogd hoeft te worden omdat er geen directe aanwijzingen zijn voor een aanslag in Nederland.

Twitter avatar pimvandendool Pim van den Dool Van der Steur voorafgaand extra crisisoverleg Brussel: 'Laffe aanslagen, hebben België alle steun toegezegd.' https://t.co/EcIfFnv5lO

Kunst-Wet gebruikt als evacuatie, geen aanslag

Eerder vanmorgen is melding gemaakt van een aanslag op metrostation Kunst-Wet. Een passagier die in een metro richting Maalbeek zat, meldde net echter dat de halte Kunst-Wet gebruikt wordt om metro’s te ontruimen. Op Twitter beschrijft hij hoe ze het voertuig verlaten en door de metrotunnel naar Kunst-Wet worden geleid om zo de metro uit te komen. Ook is bevestigd dat er verdachte koffers zijn gevonden, maar van een explosie lijkt geen sprake.

Twitter avatar evanlamos Evan Lamos Just arrived at Schuman station after walking on the tracks. https://t.co/4xc0YCQmIv

Crisiscentrum: blijf binnen

Het Belgische crisiscentrum roept mensen in België op om binnen te blijven. Na explosies in de Brusselse metro bij Maalbeek en op de luchthaven van Zaventem is de stad op slot. Het openbaar vervoer is in zijn geheel stilgelegd door het vervoersbedrijf. De Europese Commissie houdt ook de deuren gesloten en heeft ambtenaren gesommeerd om in hun kantoor te blijven.

Twitter avatar KGeorgievaEU Kristalina Georgieva Following situation in Brussels. EU institutions working together to ensure security of staff& premises.Please stay home or inside buildings

Twitter avatar KGeorgievaEU Kristalina Georgieva All EU institutions are at alert level ORANGE - all meetings on premises and outside cancelled, access only for staff with badges

Nederlands kabinet in spoedzitting

Een deel van het Nederlandse kabinet komt straks om 10:15 uur op het ministerie van Algemene Zaken bijeen om over de situatie in Brussel en de gevolgen voor Nederland te praten. Bij de spoedzitting van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing zijn in elk geval premier Rutte en minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur aanwezig. Premier Rutte zegt in een eerste reactie dat hij al contact heeft gehad met zijn Belgische collega Michel:

"België is opnieuw getroffen door laffe en moorddadige aanslagen. Ons hart gaat uit naar de slachtoffers en nabestaanden en Nederland staat klaar om onze zuiderburen op welke manier dan ook te helpen en steun te bieden. [...] Veel is nog onduidelijk, maar zeker is dat op dit moment waakzaamheid geboden is; ook in ons land. We zullen alle voorzorgsmaatregelen nemen die nodig zijn."

Brandweer: zeker 10 doden Zaventem, 1 in Maalbeek

De brandweer in Brussel heeft aan NRC bevestigd dat er zeker tien doden zijn gevallen bij de explosie in Zaventem. Bij de explosie in Maalbeek is zeker één dode gevallen.

De Vlaamse omroep VRT maakt melding van dertien doden en 35 gewonden.

Twitter avatar RudiVranckx Rudi Vranckx Bevestigd: 13 doden, 35 gewonden #zaventem /// confirmed: 13 dead, 35 injured

Crisisnummer actief in België: 1771

De Belgische autoriteiten hebben een crisisnummer geopend voor mensen die informatie willen opvragen over vermisten: 1771 vanuit België. Er wordt opgeroepen niet massaal te bellen, omdat er nog veel onduidelijk is.

'Nieuwe aanslag op metrostation Kunst-Wet'

Volgens de Vlaamse Radio 1 zou er een nieuwe aanslag zijn gepleegd op metrostation Kunst-Wet. Het is niet bekend of er doden of gewonden zijn gevallen, wij houden u op de hoogte in dit liveblog.


Vliegveld Rome gesloten, bewaking Frankfurt verscherpt

De luchthaven van Rome is uit voorzorg gesloten. Dat meldt Rudi Vranckx, een Vlaamse journalist. Ook is de beveiliging op de luchthaven van Frankfurt extra verscherpt volgens persbureau ANP.

Twitter avatar RudiVranckx Rudi Vranckx Ook luchthaven van Rome gesloten. Uit voorzorg. /// #Rome airport closed. Precaution measure

Alle metrostations Brussel gesloten

De Belgische openbaar vervoerder MIVB heeft besloten alle metrostations te sluiten als gevolg van de explosie in het metrostation van Maalbeek. Dat meldt de Vlaamse Radio 1.

NCTV: geen reden tot verhogen dreigingsniveau

In Nederland wordt het dreigingsniveau vooralsnog niet verhoogd. Dat heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid laten weten aan NRC:

"Er is geen reden om het dreigingsniveau in Nederland nu te verhogen. We volgen de situatie op de voet. Wel voeren marechaussee nu extra patrouilles uit op Schiphol en op de luchthavens van Rotterdam en Eindhoven."

Correspondent Tijn Sadée: duidelijk verband

NRC-correspondent Tijn Sadée is momenteel onderweg naar het vliegveld, dat moeilijk bereikbaar is. Volgens Sadée houdt de aanslag duidelijk verband met de eerdere gebeurtenissen in de Brusselse wijk Molenbeek:

"Dit is een professioneel voorbereide aanslag, die doelbewust precies op een druk tijdstip werd gepland. Het Federaal Parket in Brussel liet na Molenbeek weten 'dat we er nog niet zijn'. Dat zeiden ze duidelijk niet om paniek te zaaien."

'Nieuwe explosie in metrostation Maalbeek'

Er zijn meldingen van een nieuwe explosie, ditmaal in het Brusselse metrostation Maalbeek. Dat ligt in het Europese kwartier, in de buurt van de Wetstraat.

Fumée métro maelbeeck #bruxelles @RTBFinfo pic.twitter.com/YVRVh2wwXa

— JF (@jfbxl) 22 maart 2016

Twitter avatar massart_serge Serge Massart Explosión metro maalbeek https://t.co/9KIEhLMOin

Premier Michel: aandacht voor de slachtoffers

De Belgische premier Charles Michel heeft een eerste reactie op Twitter gegeven, hieronder zijn tweet.

Twitter avatar CharlesMichel Charles Michel Federale regering volgt de situatie op de voet. Absolute prioriteit gaat naar de slachtoffers en naar de hulpverlening op de luchthaven.

'Metrostation Brussel-Centraal ook ontruimd'

Volgens de VRT wordt ook het metrostation van station Brussel-Centraal op dit moment ontruimd. De reden hiervoor is nog niet duidelijk.

Vliegtuigen wijken uit naar andere luchthavens

Belgocontrol, de instantie die de luchtverkeersleiding in België regelt, heeft aan de VRT laten weten dat alle vluchten worden omgeleid naar regionale luchthavens in de buurt. Op onderstaande foto is te zien hoe vliegtuigen afwijken van Zaventem.

Twitter avatar planefinder Plane Finder After reports of an explosion at Brussels airport flights are holding with no arrivals https://t.co/Jy9O4CuqNJ https://t.co/KzGmapjTTy

Video: gewonden worden afgevoerd

Op deze video is te zien hoe bij de luchthaven van Zaventem gewonden worden afgevoerd. Journalisten en ooggetuigen worden door de autoriteiten weggestuurd.

Evacuating injured @BrusselsAirport @RTLFrance @AFP @RTLbe pic.twitter.com/sXXh73JUdw

— Paul Lux (@PaulLuxSartoria) 22 maart 2016

Dreigingsniveau in België naar hoogste niveau

Het dreigingsniveau in heel België wordt verhoogd naar niveau vier. Dat is het hoogste niveau. Dat heeft de Belgische minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon laten weten aan persbureau Belga.

Brandweer tegen VRT: vijf doden

Volgens de VRT zouden er zeker vijf doden zijn gevallen, dat meldt de omroep op gezag van de brandweer.

'Schoten gelost voor aanslag'

Volgens het Belgische persbureau Belga zou er voorafgaand aan de explosies zijn geschoten, ook zou er in het Arabisch geschreeuwd zijn. Dit is nog niet bevestigd door de autoriteiten.

Crisisberaad gaande in Brussel

Het crisiscentrum van het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken komt momenteel bij elkaar. Bij de luchthaven kan volgens Belgische media het telefoonnetwerk de drukte niet meer aan en is communicatie per mobiele telefoon niet mogelijk.

Brandweer: meerdere bommen gevonden

Volgens de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws heeft de brandweer bevestigd dat er meerdere bommen zijn gevonden. De hele luchthaven wordt momenteel ontruimd.

Belgische politie bevestigt zeker één dode

De federale politie bevestigt aan de Vlaamse omroep VRT dat er zeker één dode is gevallen. Ook zijn er meerdere gewonden, het is nog niet duidelijk hoe zij eraan toe zijn. Het is nog niet officieel bevestigd dat het om een aanslag gaat, hoewel de VRT wel meldt dat het volgens een anonieme regeringsbron wel degelijk om een bomaanslag gaat.

Veel schade zichtbaar in vertrekhal

In de vertrekhal van luchthaven Zaventem is veel schade zichtbaar op foto's via Twitter.

Twitter avatar Sindhleak SindhLeaks pic of damages at #Brussels airport, departure lounge, #Zaventem https://t.co/Dd73tHLqW4

Video: Britse verslaggever wordt geëvacueerd

Een verslaggever van het Britse Sky News streamt live hoe hij door de Belgische hulpdiensten wordt geëvacueerd.

.@alexrossiSKY reports live from @BrusselsAirport, where he is being evacuated following reported explosions https://t.co/mIpLiI2C9v

— Sky News (@SkyNews) 22 maart 2016

'Explosie vond plaats bij incheckbalie American Airlines'

Volgens de Vlaamse omroep VRT zou zeker één explosie hebben plaatsgevonden bij de incheckbalie van luchtvaartmaatschappij American Airlines. De omroep baseert zich op een medewerker van Swissport, die daar werkte.

"Ik had pauze en hoorde en voelde een grote explosie. Wij hebben van hier zicht op de vertrekhal en zagen een rookpluim naar buiten komen. De ramen zijn volledig verbrijzeld. Mensen liepen in shock naar buiten. Het ziet er niet goed uit."

Video: mensen rennen naar buiten

Op een filmpje dat is gemaakt net na de explosie is te zien hoe mensen de vertrekhal uit komen rennen.

Video Airport #Brüssel #Explosion
RT @AAhronheim: #BREAKING: Two loud explosions at #Zaventem airport in #Brussels pic.twitter.com/riZnLzLvVL

— Muschelschloss ️:coffee: (@Muschelschloss) March 22, 2016

Op de Brusselse luchthaven Zaventem zijn dinsdagochtend twee explosies gehoord. Volgens Belgische media zou het gaan om explosies in de vertrekhal. Persbureau Reuters meldt dat er meerdere gewonden zouden zijn gevallen.

De Vlaamse omroep VRT meldt dat de luchthaven wordt geëvacueerd en dat er hulpdiensten onderweg zijn. Ook zouden het treinverkeer en vliegverkeer zijn stilgelegd.

Volgens de omroep zouden de explosies hebben plaatsgevonden bij de incheckbalie van luchtvaartmaatschappij American Airlines.