Topman Valeant vertrekt na ophef

De in opspraak geraakte farmareus wijzigt de top na maanden van problemen. Activistisch belegger Bill Ackman wordt bestuurder.

Bill Ackman Foto AP

Het in opspraak geraakte Canadese farmaciebedrijf Valeant voert een aantal ingrijpende wijzigingen door in zijn bestuur. Topman Michael Pearson stapt binnenkort op, evenals bestuurslid Katharine Stevenson. Stevenson wordt per direct vervangen door de activistische topbelegger Bill Ackman, die een groot belang heeft in de farmareus. Pearson blijft aan totdat er een vervanger voor hem is gevonden.

De ingrepen volgen op een reeks problemen die al maanden duren. Er lopen onderzoeken naar onder andere de boekhouding en extreme prijsverhogingen van medicijnen, van soms wel honderden procenten. Valeant groeide in korte tijd uit tot een farmagigant dankzij een reeks overnames, maar kampt op dit moment met tegenvallende verkoop. Vorige week gaf het concern toe dat het waarschijnlijk zijn schulden van 30 miljard dollar niet kan afbetalen. De beurskoers stortte verder in. In de zomer van 2015 kostte een aandeel nog 250 dollar, nu is dat circa 30 dollar.

Dat Ackman in het bestuur gaat zitten, is opmerkelijk. Zelfs voor een activistische belegger zoals hij. Hij kondigde eerder al aan dat hij zich „veel actiever” met het bedrijf wilde bemoeien. Ackman heeft veel geld verloren op zijn belegging in Valeant. Zijn beleggingsfonds, Pershing Square, is genoteerd aan de Amsterdamse beurs. De koers van dat beleggingsfonds is eveneens gedaald door alle problemen bij Valeant.

In het persbericht dat Valeant maandag verspreidde geeft het concern financieel directeur Howard Schiller grotendeels de schuld van de rammelende boekhouding. Door zijn toedoen zouden meerdere jaar- en kwartaalrekeningen niet betrouwbaar zijn. Valeant beschuldigt hem van „onbehoorlijk handelen”. Schiller ontkende dat maandag fel.