Terugkeerregeling Oekraïense asielzoekers geschrapt

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft de regeling per direct stopgezet wegens onheus gebruik.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie.
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. Foto: Martijn Beekman / ANP

De terugkeerbonus voor uit Oekraïne afkomstige asielzoekers wordt per direct stopgezet. Dat hebben staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie en minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking besloten vanwege onheus gebruik van de regeling, meldt ANP.

Afgewezen asielzoekers uit Oekraïne kregen tot voor kort geld of andere vormen van ondersteuning wanneer zij terugkeerden naar hun eigen land. Het vermoeden bestond al langer dat hier misbruik van werd gemaakt. De financiële waarde van de terugkeerregeling (deels in natura) kan oplopen tot 3.450 euro per persoon.

Uit pas naar buiten gebrachte cijfers blijkt dat in februari 68 Oekraïners een beroep deden op terugkeerregelingen, schreef NRC-redacteur Kees Versteegh eerder deze maand. Daarmee zou bij ongewijzigd beleid het aantal Oekraïeners dat in 2016 gebruik maakt van de regeling kunnen uitkomen boven de 700. Twee jaar geleden deden 58 Oekraïeners een beroep op de regeling. In 2015 was dat opgelopen naar 387, zo blijkt uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) die de regeling uitvoert.

Hoewel alleen in het oosten van Oekraïne wordt gevochten komen de meeste aanvragen uit Ivano-Frankivsk, een regio in het westen van het land. Oekraïners kunnen na het stopzetten van de regeling nog wel een vliegticket vergoed krijgen en 200 euro om na terugkeer de eerste kosten mee te betalen.