Terreur treft hart van de EU

Aanslagen Brussel Kort na arrestatie van Abdeslam komt ergste vrees van de Belgische autoriteiten uit.

Ravage in de vertrekhal op luchthaven Zaventem bij Brussel, vanmorgen.
Ravage in de vertrekhal op luchthaven Zaventem bij Brussel, vanmorgen. Foto Jef Versele

Een dubbele terreuraanslag heeft vanochtend niet alleen Brussel getroffen. En niet alleen België. De aanslagen op de Brusselse luchthaven en het metrostelsel zijn aanslagen op het bestuurlijke hart van heel Europa.

Om acht uur verwoestten twee zware explosies de vertrekhal van luchthaven Zaventem. Om negen uur was er een explosie in metrostation Maalbeek in het centrum van Brussel, in de buurt van de hoofdkantoren van de EU. Het totale dodental lag rond het middaguur op zeker 26. Zeker honderd mensen raakten gewond.

embed-3-w1280
De aanslagen op Zaventem kostten volgens Belgische media 11 mensen het leven. Aanwezigen in de tijdens het spitsuur drukke vertrekhal werden geëvacueerd. Later op de ochtend bevestigde de Belgische justitie dat het een zelfmoordaanslag betrof. Het Koerdische persbureau Rudaw meldde in de loop van de ochtend op Twitter dat terreurgroep Islamitische Staat (IS) de aanslagen heeft opgeëist.

Even na negen uur was er vervolgens een aanslag in het centrum. Na een ontploffing in een wagon op of bij Maalbeek zouden zeker 15 doden zijn gevallen. Er zouden tientallen gewonden zijn. Kantoren rond de Wetstraat werden ontruimd. Bebloede mensen kwamen de stations uit en gingen op de stoep zitten.

„Wat we vreesden is gebeurd”, stelde de Belgische premier Charles Michel even voor het middaguur. Sinds de arrestatie van de ‘Parijse’ aanslagpleger Salah Abdeslam, vrijdag, werd herhaaldelijk gewaarschuwd. De vraag die de Belgen zich stellen is: wat hadden we kunnen doen? Hadden we dit kunnen voorkomen? Hoe kwetsbaar zijn we?


‘Ik heb alles gezien’

In een kleine zijstraat van de Wetstraat zit tussen twee geparkeerde auto’s een vrouw te huilen. Een andere vrouw uit de buurt, Isabelle Essers, brengt haar naar een politiebusje. De vrouw is totaal in shock. Ze zegt alleen: „J’ai vu tout. Ik heb alles gezien.” De vrouw was onderweg naar station-Maalbeek en zag moeders met kinderen wegvluchten, vertelt Essers later. Daarna zag ze op de grond het lichaam liggen van een vrouw wier hoofd deels was weggeslagen.

De chaos was vanochtend compleet. Heel België werd rond half elf platgelegd. Iedereen moest blijven waar hij was. Het openbaar vervoer werd stilgelegd. Het telefoonnet in België raakte overbelast. Het ingestelde crisisnummer was lastig te bereiken. Verschillende ziekenhuizen hebben opgeroepen bloed te doneren. Frankrijk zou 1.600 militairen naar de grens hebben gestuurd.

Islamitische terreur in en rond Brussel, de afgelopen jaren:

Bij Zaventem stonden duizenden mensen buiten de vertrekhal te midden van bussen, brandweer- en politiewagens en loeiende sirenes. In de vertrekhal was een ravage ontstaan. Een deel van het dak leek naar beneden te zijn gekomen. Na de explosie renden mensen weg uit de vertrekhal, hun bagage achter zich aansleurend.

Dennis Kranenburg stond op het moment van de aanslag op Zaventem, pal naast de incheckbalie waar de explosie plaatsvond.

„De klap was dertig meter verder. Ik draaide me om en zag de explosie. Ik zei tegen mijn vriendin: laten we niet in paniek ergens rondrennen. Toen volgde de tweede klap. Ik ging niet naar buiten, want voor hetzelfde geld gebeurde daar ook nog wat.”

Premier Rutte sprak op een ingelaste persconferentie van „moord met voorbedachten rade”.

„Het is een aanval op onze vrijheid, op onze manier van leven. Ik herhaal wat ik eerder heb gezegd: Wij zijn met meer.”

Rutte zei dat er „geen concrete aanwijzingen zijn dat een aanslag in Nederland ophanden is”. Wel wordt extra gepatrouilleerd op (grens)stations en de luchthavens.