Cultuur

Streaming voor het eerst grootste inkomstenbron voor muziekindustrie

Foto AP

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Waar downloads tien jaar lang de grootste bron van inkomsten waren voor de muziekindustrie, leverde streaming vorig jaar voor het eerst meer op. De inkomsten uit streaming in de VS groeide met 29 procent naar 2,41 miljard dollar, blijkt uit cijfers van de Recording Industry Association of America (RIAA) waar The Financial Times over schrijft.

Daarmee maakt streaming 34,3 procent van de totale inkomsten uit, tegen 34 procent voor downloaden. De ouderwetse LP zit weer flink in de lift, terwijl de CD-verkopen blijven kelderen. Al met al is de muziekindustrie digitaler dan welke andere industrie ook, zegt RIAA-voorzitter Cary Sherman:

“The music industry is now a digital business, deriving more than 70 per cent of its revenues from a wide array of digital platforms and formats. The share of revenues from those digital formats surpasses that of any other creative industry.”

Het aantal betalende gebruikers van Spotify wereldwijd groeide in 2015 naar 28 miljoen. Apple Music wist sinds de lancering in zes maanden tijd 10 miljoen gebruikers aan zich te binden. Drake, The Weeknd, Kanye West, Ed Sheeran en Eminem waren de vijf populairste artiesten op Spotify.

Google slaat nieuwe slag in de cloud

Google heeft een mooie slag geslagen in de strijd om klanten te werven voor cloud-diensten. De grote doe-het-zelf-keten Home Depot gaat een deel van zijn data opslaan op het Google Cloud Platform, meldt persbureau Reuters. Home Depot heeft zo’n 2000 vestigingen in de VS, Canada en Mexico.

Google is nu nog de nummer vier als het gaat om opslagdiensten achter AWS van Amazon, Azure van Microsoft en IBM. Maar Google winst langzaam maar zeker terrein. Zo is Apple begonnen met Google Cloud te gebruiken voor zijn iCloud waar hun klanten muziek, foto’s en documenten kunnen opslaan. En ook Spotify dat tot nu toe vooral gebruikmaakte van AWS is gedeeltelijk overgestapt naar Google.

De opbrengsten uit cloud-diensten bedragen op dit moment 500 miljoen dollar voor Google. Op de 74,5 miljard dollar die moederbedrijf Alphabet in totaal omzet is dat een peulenschil, maar het is wel één van de snelst groeiende takken.

Apple doet te weinig voor hackers

Dat een ‘derde partij’ de FBI nu gaat helpen met het kraken van de iPhone van één van de schutters bij de massale schietpartij in San Bernardino, komt mogelijk door het beleid van Apple om hackers niet te betalen. Vrijwel alle andere tech-bedrijven zoals Google, Microsoft, Facebook, Twitter en Mozilla betalen hackers juist wel als ze een bug vinden, schrijft The New York Times.

Met alle moeite die Apple doet met het versleutelen van informatie en het hameren op de privacy van gebruikers doet het volgens veiligheidsexperts erg weinig het systeem af te grendelen voor hackers. Een hacker die een gat vindt in de beveiliging heeft nu weinig reden zich tot Apple te wenden. En daar profiteert de FBI nu van.

Als een hacker systemen van Apple weet te kraken is het enige wat hij daarvoor terug krijgt een vermelding op de website van het bedrijf. En dat terwijl Google bijvoorbeeld een uitgebreid financieel programma heeft voor hackers. Sinds de introductie daarvan in 2010 heeft Google al ruim zes miljoen dollar uitgekeerd. En de beloning voor wie Chrome weet te kraken is vorige week nog verdubbeld naar 100.000 dollar.

Hoog tijd voor Apple om met vergelijkbare maatregelen te komen, zegt Katie Moussouris van HackerOne:

“Especially with the stakes being as high as they are, if Apple wants to continue to compete in the modern world, they have to modernize their approach.”