Rutte: aanslagen rechtstreekse aanval op onze vrijheid

Premier spreekt steun uit voor België, roept Nederland op vastberaden te zijn in strijd tegen terrorisme.

Premier Mark Rutte geeft dinsdag een verklaring af na de aanslagen in Brussel. Foto Martijn Beekman / ANP

Premier Rutte noemde de aanslagen in Brussel dinsdagochtend in een verklaring een “rechtstreekse aanval op onze vrijheid, veiligheid en onze manier van leven”. “Brussel, België en Europa zijn in het hart getroffen.” De premier zegt dat het nog onduidelijk is of er ook Nederlanders onder de slachtoffers zijn.

Rutte bevestigde na crisisoverleg in Den Haag dat het dreigingsniveau in Nederland hetzelfde blijft (substantieel), maar dat er desondanks extra voorzorgsmaatregelen worden genomen op vliegvelden, stations en aan de grens. Nederland staat in nauw contact met omringende landen en indien nodig worden er aanvullende maatregelen genomen, aldus Rutte. De premier roept Nederlanders op dinsdag niet naar Brussel te reizen. Met het openbaar vervoer in Nederland reizen kan wel gewoon, zegt Rutte, aangezien er geen directe aanwijzingen zijn dat een aanslag in Nederland ophanden is.

De premier noemde het “ongelooflijk triest” dat zoveel onschuldige mensen het leven hebben verloren bij de aanslag van dinsdag:

“Nederland is één met onze zuiderburen in rouw en verdriet, maar ook in vastberadenheid. Wijken voor dit soort geweld kan en mag nooit een optie zijn. Wij blijven wie we zijn en wat we zijn, een open en democratische samenleving. Wij zijn met meer.”

Volg ook: ons liveblog over de aanslagen in Brussel

Tweede Kamer staat stil bij aanslagen

Na het crisisberaad hervatten premier Rutte en minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) weer hun reguliere geplande activiteiten voor dinsdag, zei een woordvoerder van Van der Steur. Wel zijn er extra ambtelijke overleggen en zijn de veiligheidsdiensten alert. Rutte legt om 14.00 uur dinsdagmiddag ook een verklaring af in de Tweede Kamer.

    • Christiaan Pelgrim
    • Pim van den Dool