Recordverlies Petrobras door lage olieprijzen

Ook zorgt de recessie in Brazilië voor een dalende vraag naar geraffineerde brandstoffen.

Het hoofdkantoor van het Braziliaanse bedrijf Petrobras. Foto: Ricardo Moraes / Reuters

Het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras heeft in het vierde kwartaal van 2015 een recordverlies geleden van omgerekend ruim 9 miljard euro. Dat blijkt uit maandag gepresenteerde kwartaalcijfers.

De dalende olieprijs is de belangrijkste reden voor het verlies. Hierdoor heeft het bedrijf veel op olievelden moeten afschrijven. Ook zorgt de recessie in het land voor een dalende vraag naar geraffineerde brandstoffen.

Petrobras-topman Aldemir Bendine laat dinsdag weten dat het bedrijf doorgaat met het terugschroeven van investeringen en het verlagen van kosten. Hij laat weten dat het bedrijf desondanks met zaken te maken heeft waar het geen invloed op heeft, tekent persbureau Bloomberg op uit zijn mond:

“Het is een vier- tot vijfjarig project om Petrobras weer vaste grond onder de voeten te geven. Variabelen als de olieprijs en valutakoersen hebben wij natuurlijk niet in de hand.”

Corruptie

Naast de financiële tegenvaller is het staatsoliebedrijf verwikkeld in het grootste corruptieschandaal aller tijden in Brazilië. Oud-president Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva werd officieel in staat van beschuldiging gesteld vanwege het witwassen van grote sommen geld en identiteitsfraude.

De benoeming van Lula als nieuwe minister in het kabinet van de huidige president Dilma Rousseff leidde tot massale protesten. Ook hield het Braziliaanse Hooggerechtshof de benoeming tegen, nadat een rechtbank in Rio de Janeiro eerder had bepaald dat Lula stafchef mocht worden in het kabinet.

    • Etienne Verschuren