Extra politie, marechaussee op stations en luchthavens Nederland

Het Nederlands kabinet is in spoedzitting bijeen. Rutte spreekt van “laffe en moorddadige aanslagen”.

Foto Evert Elzinga / ANP

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) ziet geen reden het dreigingsniveau in Nederland aan te passen. Wel voert de marechaussee in reactie op de aanslagen in Brussel extra patrouilles uit op Schiphol, en de luchthavens van Rotterdam en Eindhoven. Ook is de grenscontrole met België aangescherpt.

Verder is op de vier grootste Nederlands stations extra politie aanwezig, zo heeft minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie besloten. In Hoofddorp is het station ontruimd. Dat gebeurde volgens ProRail na verdacht gedrag in een trein.

Het reisadvies naar Brussel is aangescherpt. Op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat:

“Op 22 maart 2016 zijn er aanslagen gepleegd op de luchthaven Zaventem en de metro. Reis niet naar Brussel totdat er meer duidelijkheid is over de situatie. Bent u in Brussel? Blijf dan zoveel mogelijk binnen. Blijf uit de buurt van de luchthaven en de metro en volg de instructies van de autoriteiten op.”

Om 10.15 uur is een deel van het Nederlandse kabinet onder wie premier Rutte en minister Van der Steur bijeen gekomen in een spoedberaad om de situatie voor Nederland te bespreken. Rutte zei voorafgaand aan dat beraad contact te hebben gehad met de premier van België:

“België is opnieuw getroffen door laffe en moorddadige aanslagen. Ons hart gaat uit naar de slachtoffers en nabestaanden en Nederland staat klaar om onze zuiderburen op welke manier dan ook te helpen en steun te bieden. [...] Veel is nog onduidelijk, maar zeker is dat op dit moment waakzaamheid geboden is; ook in ons land. We zullen alle voorzorgsmaatregelen nemen die nodig zijn.”

Minister Van der Steur sprak woorden van gelijke strekking en zei dat Nederland als tijdelijk EU-voorzitter wellicht het initiatief neemt tot extra overleg naar aanleiding van de aanslagen.

Twitter avatar pimvandendool Pim van den Dool Van der Steur voorafgaand extra crisisoverleg Brussel: ‘Laffe aanslagen, hebben België alle steun toegezegd.’ https://t.co/EcIfFnv5lO

Na de bijeenkomst zei premier Rutte:

“Brussel is in het hart getroffen, België is in het hart getroffen, Europa is in het hart getroffen.”

Onze redacteur Pim van den Dool meldt dat de beveiliging op het Binnenhof ook is aangescherpt.

Twitter avatar pimvandendool Pim van den Dool Beveiliging Binnenhof zichtbaar opgevoerd. #Brussel https://t.co/iyGnEzUjwR

    • Joram Bolle