Bijna helft Nederlanders gelooft niet dat het Oekraïneverdrag economie Nederland baat

Foto ANP

De meeste Nederlanders geloven niet dat het associatieverdrag met Oekraïne goed is voor de Nederlandse economie. Ook het argument dat het kabinet veel gebruikt, dat het verdrag van belang is voor de veiligheid van de Europese Unie en dus voor Nederland, vindt 48 procent van de Nederlanders niet of helemaal niet geloofwaardig. Bijna een kwart gelooft wel in dat veiligheidsargument.

Deze dinsdag maakt onderzoeksbureau Ipsos deze cijfers bekend. Aanleiding is het referendum over het verdrag met Oekraïne, 6 april.

Het vertrouwen in Oekraïne is laag: 53 procent heeft ‘weinig’ tot ‘geen’ vertrouwen in het land. Ongeveer een kwart is neutraal en 13 procent heeft ‘een beetje’ tot ‘veel’ vertrouwen in Oekraïne. Dat Oekraïne binnen vijf jaar klaar is voor het EU-lidmaatschap, zoals de Oekraïense president Porosjenko hoopt, gelooft 57 procent van de Nederlanders niet.

Overigens schrijft oud-topdiplomaat Peter van Walsum in NRC dat mensen die Oekraïne een steun in de rug willen geven, „het beste gewoon voor het verdrag [kunnen] stemmen”. Van Walsum: „Er is geen enkele aanleiding om hier zo nerveus over te zijn omdat het kwaad al is geschied en Nederland zich met zijn Wet raadgevend referendum van 1 juli 2015 voldoende belachelijk heeft gemaakt.” (NRC)