Oekraïense pilote Savtsjenko krijgt 22 jaar cel

De Oekraïense verkeert sinds 2014 in krijgsgevangenschap. Ze zegt onschuldig te zijn en ging begin maart nog in hongerstaking als protest tegen haar opsluiting.

Nadia Savtsjenko spreekt vanachter een glazen wand in de Russische rechtbank. Foto: Ivan Sekretarev / AP

De Oekraïense pilote Nadia Savtsjenko, die sinds 2014 in Russische krijgsgevangenschap verkeert, is dinsdag door een Russische rechtbank tot 22 jaar cel veroordeeld voor de moord op twee Russische journalisten in Oost-Oekraïne. Dat meldt persbureau Reuters.

Savtsjenko was bij de uitspraak aanwezig. Toen rechter Leonid Stepanenko het vonnis voordroeg, verstoorde de pilote dit door een Oekraïens lied in te zetten. Maandag meldden verschillende media abusievelijk dat Savtsjenko al schuldig bevonden zou zijn; dit bleek echter te voorbarig. Begin maart ging ze uit protest tegen haar gevangenschap in hongerstaking. Naar de Russische rechters stak ze haar middelvinger op.

De aanklagers hadden 23 jaar cel geëist tegen Savtsjenko. Savtsjenko werd in juli 2014 krijgsgevangen genomen door rebellen en vervolgens naar Rusland overgebracht.

De eerste vrouwelijke piloot uit de Oekraïense geschiedenis ontkent en vindt de rechtszaak een schijnvertoning. Zij krijgt hierin bijval van de Verenigde Staten en de Europese Unie. Naar eigen zeggen zou Savtsjenko al uren vóór de dood van de twee journalisten krijgsgevangen zijn gemaakt en kan ze daarom de moorden nooit gepleegd hebben. De Russische advocaten van Savtsjenko hebben telefoongegevens uit Oekraïne ingebracht om dat te bewijzen.

    • Sjoerd Klumpenaar