Ochtend vol terreur in Brussel

De hoofdstad van België en de EU is dinsdag getroffen door een reeks aanslagen, op de luchthaven Zaventem en in metrostations nabij het Europese bestuurscentrum.

Reddingswerkers voeren een gewonde af na de explosie bij metrostation Maalbeek. Foto AP

Rond 8:00 Explosies op Zaventem

Twee bommen gaan af in de grootste vertrekhal van de Brusselse luchthaven Zaventem, bij de incheckbalie van American Airlines. Er vallen zeker 11 doden en minstens 81 gewonden, bevestigen de Belgische autoriteiten in de loop van de ochtend. De luchthaven wordt geëvacueerd en het treinverkeer en vliegverkeer stilgelegd. Er zat ongeveer tien seconden tussen de twee explosies, die werden veroorzaakt door ten minste één zelfmoordterrorist.

Een vrouw in de vertrekhal vertelt op VTM:

„Ik zag veel gewonden, ik zag een vrouw wier been aan flarden was gereten. Samen hebben we haar naar een ambulance gedragen.”

8:40 Nog één bom gevonden

De brandweer bevestigt in de Belgische media dat er nog minstens één bom is gevonden op de luchthaven.

8:59 Crisisberaad in Brussel

Het crisiscentrum van het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken komt bijeen. Het telefoonnetwerk bij de luchthaven raakt overbelast. Mobiel bellen is niet mogelijk.

9:12 Dreigingsniveau verhoogd

Het dreigingsniveau in heel België wordt verhoogd naar niveau vier, het hoogste niveau.

9:15 Explosie metro Maalbeek

Een nieuwe explosie , in het Brusselse metrostation Maalbeek . Dat ligt in het Europese kwartier, in de buurt van de Wetstraat. Hierbij vallen zeker 15 doden en 55 gewonden, van wie minstens 10 in kritieke toestand.

De Nederlandse Stefanie Ros stond op het moment van de explosie een halte verder op station Kunst-Wet: „Ik hoorde geen explosie, maar zag rook uit de tunnel komen. Er ontstond direct paniek. Mensen vielen over elkaar heen. Militairen riepen dat we moesten evacueren.”

Twee gewonde vrouwen op de Brusselse luchthaven ZaventemFoto AP

Abdel Melloul werkte op een werf aan metrostation Maalbeek toen hij plots een grote knal hoorde, vertelt hij tegen De Standaard. „Het was vreselijk. Ik zag mensen die compleet verbrand waren, er was veel bloed. Ik heb eerste hulp toegediend aan de slachtoffers. Gelukkig was het niet zo druk op het moment van de explosie.”

9:18 Vliegtuigen wijken uit

Belgocontrol, de luchtverkeersleiding van België, laat alle vluchten omleiden naar regionale luchthavens in de buurt, en ook naar Schiphol en andere Nederlandse vliegvelden.

9:42 Vliegveld Rome gesloten

De luchthaven van Rome is uit voorzorg gesloten. Ook is de beveiliging op de luchthaven van Frankfurt aangescherpt.

9:48 Onjuiste melding tweede bom

Volgens de Vlaamse Radio 1 zou er een nieuwe aanslag zijn gepleegd op metrostation Kunst-Wet. Achteraf blijkt dat het gaat om rook van de aanslag bij metrostation Maalbeek.

10:12 België moet binnen blijven

Het Belgische crisiscentrum roept mensen in heel België op om binnen te blijven. Brussel zit op slot na de explosies in de metro en bij luchthaven Zaventem. Het openbaar vervoer is stilgelegd. De Europese Commissie houdt ook de deuren gesloten en heeft ambtenaren gesommeerd om in hun kantoor te blijven. De tunnels in de stad zijn dicht voor alle verkeer.


10:15 Spoedzitting in Den Haag

Een deel van het Nederlandse kabinet houdt een spoedzitting over de situatie in Brussel en de gevolgen voor Nederland. Mark Rutte en minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) zijn aanwezig. Rutte zegt dat hij al contact heeft gehad met zijn Belgische collega Charles Michel. Van der Steur zei voorafgaand aan het crisisoverleg dat België is getroffen door „laffe, moorddadige aanslagen.” Hij bevestigde dat Nederland extra maatregelen heeft genomen, zoals extra grenspatrouilles. De minister herhaalde dat het dreigingsniveau in Nederland nu niet verhoogd hoeft te worden omdat er geen directe aanwijzingen zijn voor een aanslag in Nederland.

10:28 Zaventem tot morgen dicht

De luchthaven van Zaventem blijft zeker gesloten tot morgenochtend 06:00 uur, zo meldt de Vlaamse omroep VRT. Ondertussen worden vluchten omgeleid naar omliggende luchthavens. De Nederlandse marechaussee controleert extra op de luchthaven Schiphol en aan de zuidgrens met België.

10:31 Brussels netwerk overbelast

Door de vele telefoontjes die worden gepleegd heeft het telefoonnetwerk in Brussel het grotendeels begeven. De Belgische autoriteiten vragen gebruik te maken van sociale media.

10:33 Politie op stations Nederland

Op de vier grote Nederlandse stations is vandaag extra politie aanwezig naar aanleiding van de aanslagen in Brussel. De veiligheidsmaatregel is ingelast door minister Van der Steur, zo bevestigt zijn woordvoerder.

10:45 Extra beveiliging Binnenhof

Naast de vier grote stations wordt ook het Binnenhof extra beveiligd. Er worden geen mededelingen gedaan over de precieze aantallen.

10:52 Station Antwerpen ontruimd

Ook het Centraal Station in Antwerpen wordt ontruimd. Het treinverkeer in het hele land is „zwaar ontregeld”, omdat Brussel een centraal punt is in het Belgische treinverkeer.

11:15 Nieuwe explosie Wetstraat

Er is een ontploffing aan de Brusselse Wetstraat, dit blijkt het werk van explosieven-opruimingsdienst DOVO, die een verdacht pakket heeft onschadelijk gemaakt.

11:42 IS eist aanslagen op

Koerdisch persbureau Rudaw meldt op Twitter dat IS de aanslagen opeist.

11:45 Verklaring Charles Michel

De Belgische premier Michel geeft een verklaring op een persconferentie die live wordt uitgezonden op televisie: ,,We vreesden een terroristische aanval en dat is gebeurd. Onze eerste aandacht gaat nu uit naar de verzorging van de slachtoffers. We proberen de situatie zo snel mogelijk te stabiliseren. Het dreigingsniveau gaat naar het hoogste niveau vier, de grenscontroles worden opgevoerd, er worden beperkingen opgelegd aan het openbaar vervoer en de aanwezigheid van militairen wordt opgevoerd.”

Even daarvoor sprak ook Mark Rutte in Den Haag. „Brussel is in het hart getroffen, België is in het hart getroffen, Europa is in het hart getroffen”, sprak de Nederlandse premier.