Obama wil op Cuba laatste deel Koude Oorlog “begraven”

De Amerikaanse president wil de “ideologische strijd van weleer” achter zich laten. Tegelijkertijd wees hij in Havana op het belang van mensenrechten.

President Obama tijdens de speech in Havana. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

De Amerikaanse president Obama is naar Cuba afgereisd om het laatste deel van de Koude Oorlog op het Amerikaanse continent “te begraven”. Dat zei de president tijdens een live uitgezonden toespraak in de Cubaanse hoofdstad Havana:

“We leven in een nieuwe tijd. Het is tijd om de ideologische gevechten van weleer achter ons te laten.”

De toespraak was de afsluiting van het driedaagse bezoek van Obama aan Cuba, het eerste van een Amerikaans staatshoofd sinds 1928. In 2014 herstelden de twee landen de diplomatieke banden met elkaar, die in 1959 werden verbroken na de coup van Fidel Castro. Sindsdien kunnen Amerikaanse toeristen het land bezoeken, mogen Cubanen naar de VS bellen en is het in sommige gevallen mogelijk voor Cubanen om naar de VS te reizen. Afgelopen zondag werd tevens bekend dat een Amerikaanse hotelketen gaat investeren in het land.

Obama deed in Havana daarnaast een oproep aan het Amerikaanse Congres om het embargo (“een gedateerde last op de schouders van het Cubaanse volk”) op te heffen. Dat werd door het publiek - onder wie president Raul Castro - met veel gejuich ontvangen.

Tegelijkertijd wees Obama op het belang van burgers om hun mening zonder enige angst te kunnen verkondigen. Zij zouden hun regering moeten kunnen kiezen in eerlijke en vrije verkiezingen:

“Niet iedereen is het met me eens, en niet iedereen is het op dit punt eens met het Amerikaanse volk, maar ik geloof dat mensenrechten universeel zijn. Ik geloof dat zij de rechten van het Amerikaanse volk zijn, van het Cubaanse volk en van alle andere volkeren op deze wereld.”

NRC-correspondent Guus Valk:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Obama gebruikt zijn zendtijd voor de Cubaanse bevolking voor een college Democratie. Zie hier live: https://t.co/PaIpX4L8y9

Opvallend was dat de president ook sprak over de situatie in eigen land, waar de voorverkiezingen voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar in volle gang zijn:

“Je hebt twee Cubaanse Amerikanen in de Republikeinse Partij die vechten tegen de erfenis van een zwarte president, terwijl zij menen de beste persoon te zijn om de democratische kandidaat te verslaan. Die kandidaat zal óf een vrouw zijn, óf een democratische socialist. Wie had dat in 1959 kunnen bedenken? Dat is een teken van vooruitgang in onze democratie.”

Aan het begin van de toespraak stond Obama ook stil bij de aanslagen in Brussel. Hij beloofde te doen wat nodig is om de Belgische autoriteiten te helpen om de verantwoordelijken voor het gerecht te brengen.

    • Philippus Zandstra