De grote winnaar is hiphopcollectief New Wave, ook volgens de Edison-vakjury

„Een niet te stoppen fenomeen dat hit na hit opleverde, nieuwe sterren lanceerde en streamingrecords verpulverde.” Zo beschreef de Edison-jury hiphopcollectief New Wave. Het project van opkomend hiphoptalent, met zo’n twintig jonge rappers, won maandag bij de Edisons Pop 2016 in Amsterdam de meeste prijzen: het beste album en beste hiphop. In januari kreeg New Wave al de Popprijs.

New Wave-rapper Lil’ Kleine won ook de Edison Nieuwkomer. Hij nam „met al zijn muzikale kwaliteiten, zijn brutale bravoure, zijn rake zinnen en zijn presence op het podium en daarbuiten, zijn plek in de Nederlandse popmuziek met een verbluffende vanzelfsprekendheid gewoonweg in.”

Bij de Edisons Pop draait het om prijzen van een vakjury. Sinds 2009 bekroont de jury enkel Nederlandse winnaars. Rockband John Coffey werd erkend als top van de Nederlandse rock. De band My Baby maakte een sterk alternatief album, Shamanaid. Zanger Douwe Bob maakte de beste pop met zijn album Pass it On. En zanger Kenny B kreeg prijs voor het beste liedje, ‘Parijs’, „een liedje waarvan het hele land vlinders in de buik kreeg”. Het dj-collectief Yellow Claw onderstreepte zijn internationale doorbraak met de Edison Dance.

De opzwepende video ‘Witch Doctor’ van rockband De Staat kreeg de beste video-prijs. (NRC)