Van der Steur sluit gevangenissen: door lagere straffen en vergrijzing zijn er minder cellen nodig

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) laat de komende jaren gevangenissen sluiten. Er staan te veel cellen leeg, schreef hij maandag aan de Tweede Kamer.

Het gaat om 3.000 plaatsen in gevangenissen en 300 plaatsen in jeugdinrichtingen in de komende vijf jaar.

Een derde van alle cellen wordt momenteel niet gebruikt. Dat vind de minister te duur. Bovendien gaat hij er op basis van CBS-cijfers van uit dat het aantal misdrijven jaarlijks met 0,9 procent daalt, onder meer door de vergrijzing. Ten slotte delen rechters volgens Van der Steur lagere straffen uit. Al deze ontwikkelingen leiden er volgens de minister toe dat er minder celruimte nodig is.

De sluiting van de gevangenissen zal volgens de minister gevolgen hebben voor het personeel, dat eerder op de dag is ingelicht over de voorgenomen sluitingen. Het ministerie heeft Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) de opdracht gegeven om met een conceptplan te komen. Van der Steur hoopt dat dit voor de zomer is afgerond.

Vakbond FNV Overheid noemt de beoogde sluiting „onaanvaardbaar en in strijd met eerdere beloftes.”

In 2015 zei toenmalig staatssecretaris Fred Teeven dat er geen gevangenissen meer zouden worden gesloten. Volgens FNV-bestuurder Frans Carbo verdwijnen er ongeveer 1.900 arbeidsplaatsen.

Volgens FNV Overheid zorgen de sluitingen voor spanning onder medewerkers en tot een onaanvaardbaar hoge werkdruk, waardoor de veiligheid van personeel en burgers in het geding komt. (NRC)