Justitie: Apple wellicht niet nodig voor iPhone-hack FBI

Een “derde partij” heeft een methode getoond waardoor de FBI het zelf kan. Er wordt nu getest of die methode werkt.

Foto Jewel Samad / AFP

Een opvallende wending in het slepende conflict tussen de FBI en Apple: de federale opsporingsinstantie heeft de techreus wellicht tóch niet nodig om de iPhone te kraken van de man die het bloedbad in San Bernardino aanrichtte.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een “derde partij” het ministerie een manier getoond waarbij de FBI zich zelf toegang tot de telefoon kan verschaffen. Een zitting in een federale rechtbank die dinsdag plaats zou vinden, is daarom uitgesteld, meldt Politico.

Het ministerie is nu aan het testen of de aangereikte methode echt werkt. Andere methodes om een iPhone met dit specifieke besturingssysteem te hacken, zorgen er voor dat alle data op een telefoon gewist wordt. Het eerdere standpunt van de aanklagers was dat Apple de enige was die een iPhone kon hacken, zonder dat de gegevens daarbij verloren gingen, door speciale software voor te ontwikkelen.

Precedent

Apple heeft tot nu toe geweigerd aan de eis van de FBI te voldoen. Volgens de Amerikaanse technologiefabrikant ontstaat er een gevaarlijk precedent als het dat wel doet, of als de rechter het Apple op zou leggen; elke keer als de overheid toegang wil, zou een fabrikant zijn eigen beveiliging moeten omzeilen, met als mogelijk gevolg dat het ook voor criminelen makkelijker wordt om dat te doen.

Critici verwijten de FBI ervan op de hoogte te zijn dat er wel degelijk methodes bestaan om zonder Apple toegang tot een iPhone te krijgen met deze software. Het zou de FBI juist om de precedentwerking van een gerechtelijke uitspraak te doen zijn, die het in de toekomst makkelijker maakt om ook de beveiliging van andere fabrikanten uit te schakelen als dat nodig zou zijn.

Apple kreeg bijval van concurrenten uit Silicon Valley, die bang zijn het volgende slachtoffer van de FBI te worden. Ook de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties liet weten aan de kant van Apple te staan. Slachtoffers en nabestaanden van de schietpartij in San Bernardino staan juist aan de kant van de FBI.

De telefoon van Syed Farook, een van de terroristen die in San Bernardino 24 mensen doodschoot, is niet de enige waar de FBI toegang toe wil. Het bureau wil ook bijvoorbeeld iPhones van verdachte drugsdealers kunnen openen. Er loopt een tiental zaken, waar vooral toegang wordt gezocht tot iPhones met oudere software, die minder goed beveiligd is.

    • Joram Bolle