Nieuws verzinnen blijkt lucratieve handel

Er zijn in Nederland vijftig websites die ‘vals nieuws’ verspreiden. Dat zeggen particuliere initiatieven Hoax-Wijzer en Hoaxmelding, waar internetgebruikers verzonnen of op dubieuze bronnen gebaseerde nieuwsberichten kunnen melden. Het gaat om websites zoals dagelijksviraal.nl of niburu.co.

Hoax-Wijzer krijgt per maand driehonderd meldingen binnen van mogelijk nepnieuws, Hoaxmelding enkele tientallen. Beide partijen schatten dat bij driekwart van die meldingen met zekerheid te zeggen is dat het om een hoax gaat.

De websites verdienen geld met advertentie-inkomsten. Zo zegt Robin de Boer (32) met zijn website Ninefornews.nl 10.000 euro bruto per maand te verdienen. Het verspreiden van vals nieuws is legaal – het valt onder vrijheid van meningsuiting. Volgens media-advocaat Douwe Linders van Deikwijs van advocatenkantoor Deikwijs is een beroep op laster alleen mogelijk als het aantoonbaar om een bewuste leugen gaat.

Facebook zei in januari 2015 op te gaan treden tegen valse nieuwsberichten, door ze bij genoeg meldingen als ‘false’ aan te merken. Gebruikers moeten de post dan wel zelf rapporteren als spam. Bij hoeveel meldingen een post als ‘false’ wordt aangemerkt is niet duidelijk.

    • Heleen Gorris