Grensbewaking met België wordt intensiever

FOTO EVERT ELZINGA / ANP

De komende 48 uur is er in Nederland sprake van „intensieve grensbewaking met name in het zuiden”.

Daar heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) vandaag toe besloten. In totaal worden zeven spoorstations „extra zichtbaar bewaakt en beveiligd”, zo is in opsporingskringen vernomen. Het gaat om de stations van de vier grote steden en Roosendaal, Maastricht en Breda. Op die stations wordt gepatrouilleerd door agenten met ‘lange wapens’ (zware wapens) en door marechaussees. Aan de grens zijn systemen geactiveerd die kentekens scannen op verdachte voertuigen.

250.000 berichten tegelijkertijd

Bij de NCTV is de afgelopen uren veel aandacht besteed aan het analyseren van berichtenverkeer op sociale media. Er is sprake van een „enorme piek” aan berichten. Op het hoogtepunt was er sprake van 250.000 berichten tegelijkertijd over dit onderwerp. Daaruit is op te maken dat de moslimgemeenschap „een backlash verwacht” in de behandeling. Moslims klagen over oneerlijke behandeling: aanslagen in Turkije krijgen veel minder aandacht.

Vanuit „rechts-populistische en extreemrechtse hoek” wordt opgeroepen tot „acties tegen moslims en moskeeën”. Zij uiten ook veel kritiek op de autoriteiten: zij zeggen immers al langer te hebben gewaarschuwd voor de aanslagen die nu gebeuren.

Jihadsympathisanten zeggen volgens de analyse van de NCTV blij te zijn dat „de burgers van Brussel” nu ook eens kunnen ervaren hoe het is om in Syrië of Irak te leven. De aanslagen zouden een straf zijn voor de rol die België zou hebben gepleegd bij bombardementen in Mosul.

Bij het „brede publiek” is volgens de NCTV „een sfeer van paniek”.