Giri laat zich een groot voordeel afsnoepen

Kandidatenschaaktoernooi Anish Giri leek gisteren in Moskou in de achtste ronde eindelijk te winnen. Maar de Nederlander gaf een groot voordeel uit handen.

Anish Giri, hier in actie tegen de Armeniër Levon Aronian op het Kandidatentoernooi in Moskou. Foto Kirill Koedrjavtsev/ AFP

Na zeven remises leek Anish Giri gisteren in het kandidatenschaaktoernooi in Moskou eindelijk zijn eerste winst te behalen. Er zou een ban gebroken zijn en hij zou opeens in de voorste rijen zijn gekomen, met slechts een half punt achterstand op de leiders, Sergei Karjakin en Anand. Maar Giri, die houdt van kleine voordeeltjes en er vaak wonderen mee doet, wist gisteren met het grote voordeel dat Fabiano Caruana hem al heel vroeg in de schoot wierp geen raad.

Net als Giri had Caruana zijn eerste zeven partijen remise gemaakt, al was het wel op een veel opwindender manier. En zondag, toen Giri zijn achtste remise maakte, had Caruana voor het eerst gewonnen in een elegante aanvalspartij tegen Hikaru Nakamura.

Caruana stond verloren

Meteen werd er gespeculeerd dat Caruana, eenmaal op stoom, een serie kon scoren, zoals hij dat gedaan had in het Sinquefield Cup-toernooi in St. Louis in 2014, toen hij tegen de wereldtop begon met zeven winstpartijen. Maar zo ging het niet.

Caruana wilde wel. Hij ging Giri gisteren met zwart hard te lijf. Hij had zich duidelijk goed voorbereid en schudde twintig zetten uit zijn mouw. Daarna stond hij verloren. De voorbereiding zal wel goed zijn geweest, maar aan het bord moet hij zich iets verkeerd herinnerd hebben. Na twee uur spelen stond Giri vier pionnen voor. Zijn koning stond onveilig, dus hij zou wel iets terug moeten geven, maar er kon wat af.

In de uren daarna liet Giri zich steeds meer van zijn grote voordeel afknabbelen. De Nederlandse nummer twee Loek van Wely, die voor een van de internationale schaakwebsites commentaar gaf, zag het al gauw somber in. „Misschien staat hij nog steeds gewonnen, maar de trend is tegen hem.”

De trend ging van beslissend voordeel via groot voordeel naar klein voordeel en na zeven uur spelen moest Giri in remise berusten. Het betekende dat Caruana nog meedoet in de strijd om de eerste plaats en dat Giri in de middenmoot blijft hangen.

Overwinning voor Anand

Voor de strijd om de eerste plaats was de belangrijkste partij van de dag de overwinning van Anand op Levon Aronian, die na de ronde van zondag nog de eerste plaats deelde met Sergey Karjakin. Anand sprong met die overwinning over Aronian heen en deelt nu met Karjakin die eerste plaats.

Als Anand het toernooi zou winnen, gaat hij voor de derde keer een tweekamp tegen Magnus Carlsen spelen. Niet iedereen ziet daar reikhalzend naar uit, maar bewonderenswaardig is het wel. In 1995 speelde Anand, die toen 25 jaar was, voor het eerst om het wereldkampioenschap, tegen Garry Kasparov. Sindsdien is hij vele malen wereldkampioen geweest en nu, 46 jaar oud, laat hij de jeugd zien dat hij er nog is.

Aan alle vier borden leken de helden gisteren vermoeid te zijn geraakt. Op de vaste vraag ‘Wat gaat u morgen doen op de rustdag?’ antwoordde Peter Svidler „Een hersentransplantatie. Het wordt wel tijd.”

    • Hans Ree