Wie zitten er achter de aanslagen in Brussel?

Rond de vrijdag gearresteerde Salah Abdeslam zijn nog altijd mensen voortvluchtig.

De twee verdachten links dragen een zwarte handschoen, waarin volgens terreurspecialisten een ontsteker zou kunnen zitten. Dit beeld is van beveiligingscamera's van de Brusselse luchthaven.

Wie zijn de drie mannen op de foto die dinsdag via de Belgische politie naar de media lekte? De linkertwee op het beeld van een bewakingscamera op Zaventem zouden zich hebben opgeblazen. Ze dragen beiden aan hun linkerhand een zwarte handschoen waarin volgens terreurspecialisten een ontsteker verborgen zou kunnen zitten. De man rechts in witte jas en met een zonnehoedje op zijn hoofd zou de aanslagen hebben overleefd en wordt actief gezocht.

Behoorden zij tot het directe netwerk van Salah Abdeslam? Rond de vrijdag gearresteerde verdachte van deelname aan de aanslagen in Parijs zijn nog altijd mensen voortvluchtig. En hoewel het volgens de Belgische procureur Frédéric Van Leeuw „te vroeg” is een link te leggen tussen de aanslagen in Parijs en die in Brussel, houden Franse en Belgische onderzoekers er rekening mee dat zij een rol kunnen hebben gespeeld bij de aanslagen dinsdag op Zaventem en in de Brusselse metro.

Het gaat in het bijzonder om Najim Laachraoui, Mohamed Abrini en debroers Khalid, Ibrahim El Bakraoui.

Najim Laachraoui (24) zou volgens politieonderzoekers gespecialiseerd zijn in het maken van bomvesten. Op explosieven die gebruikt zijn in Parijs en in Saint-Denis in november 2015 is zijn dna gevonden. Zijn sporen werden de afgelopen dagen ook teruggevonden in safehouses in Auvelais (bij Charleroi) en in Schaarbeek, waar hij woonde en opgroeide. Tot en met afgelopen weekend ging hij in inlichtingendossiers door het leven als Soufiane Kayal, de naam die hij gebruikte in valse reispapieren. Hij heeft de Belgische nationaliteit.

Laachraoui zou van 2013 tot 2015 in Syrië zijn geweest en zat met Salah Abdeslam en de vorige week gedode Mohamed Belkaïd in een auto die 9 september 2015 op de grens tussen Hongarije en Oostenrijk werd gecontroleerd. Al in maart 2014 was er een internationaal opsporingsbevel tegen hem uitgevaardigd. Volgens Le Monde duikt zijn naam ook op in het onderzoeksdossier naar de aanslag op 22 februari 2009 in Kairo. Die kostte aan één Française het leven.

Mohamed Abrini (31) is een jeugdvriend van Salah en zijn in Parijs omgekomen broer Brahim Abdeslam. Hij werd voor het laatst gezien in Molenbeek op de avond van de Parijse aanslagen, maar was twee dagen eerder nog gezien in gezelschap van Abdeslam even ten noorden van Parijs toen de twee, volgens Franse media, op zoek waren naar schuilplaatsen.

De dag vóór de aanslagen zat hij in een van de drie auto’s die de commando’s naar Parijs bracht, maar hij zou de volgende ochtend naar België zijn teruggekeerd. Hij werd in 2006 en 2010 voor een reeks inbraken veroordeeld en zou in 2015 volgens de Belgische inlichtingendiensten kort in Syrië zijn geweest. Zijn jongere broer Souleymane kwam daar als jihadist om het leven.

Khalid (27) en Ibrahim (30) El Bakraoui worden internationaal gezocht omdat zij onderdak hebben verschaft aan de terroristen die zich voorbereidden op de aanslagen in Parijs. Een safehouse in Charleroi en het appartement in Vorst waar de Belgische politie vorige week binnenviel en op het spoor van Abdeslam kwam, waren door Khalid onder een valse naam gehuurd. De broers zouden volgens de Waalse krant La Dernière Heure bekenden zijn in het Brusselse criminele circuit. Khalid werd in 2011 veroordeeld voor vijf jaar cel wegens een serie carjackings. Ibrahim werd een jaar eerder tot negen jaar cel veroordeeld omdat hij met kalasjnikovs op politieagenten had geschoten bij een overval op een wisselkantoor.