FIFA opent onderzoek naar Beckenbauer en Niersbach

Mogelijk is er fraude gepleegd bij de toekenning van het WK van 2006 aan Duitsland.

Franz Beckenbauer in 2009. Foto Markus Schreiber / AP

De ethische commissie van de FIFA is een onderzoek begonnen naar omkoping bij de toekenning van het wereldkampioenschap van 2006 aan Duitsland. Dat heeft de wereldvoetbalbond woensdag bekendgemaakt, meldt persbureau AP. Het handelen van Franz Beckenbauer en drie andere functionarissen wordt onderzocht.

De FIFA onderzoekt of de vier betrokken waren bij “onbehoorlijke betalingen en contracten” rond de toekenning van het WK in 2000. FIFA-functionaris Wolfgang Niersbach is mogelijk in gebreke gebleven bij het melden van onethisch handelen en belangenverstrengeling, aldus de FIFA volgens AP.

Drie weken geleden kwamen Beckenbauer, Niersbach en nog een aantal andere functionarissen in opspraak na een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van de Duitse voetbalbond. De onderzoekers vonden bewijzen voor verdachte betalingen, maar konden niet aantonen dat er stemmen waren gekocht.

Franz Beckenbauer was de voorzitter van het comité dat het wereldkampioenschap voetbal naar Duitsland haalde. Volgens het Duitse onderzoeksrapport is er geld van zijn rekening overgemaakt naar een Zwitserse rekening. Vervolgens werd er 6,7 miljoen euro doorgesluisd naar een bedrijf in Qatar, waarvan de inmiddels door de FIFA geschorste Mohamed Bin Hammam de eigenaar was.

Hammam ontkent volgens de onderzoekers geld van Beckenbauer ontvangen te hebben. Beckenbauer zelf heeft eerder erkend fouten gemaakt te hebben.

    • Bastiaan Nagtegaal