‘FARC-rebellen met leider bij Obama in het honkbalstadion’

Niet alleen Obama en Castro waren in Havana bij de sportwedstrijd aanwezig, zegt de FARC.

Castro (rechts) en Obama zaten in het stadion in Havana naast elkaar. Foto Ismael Francisco / AP

Bij de vriendschappelijke honkbalwedstrijd die president Obama woensdag heeft bijgewoond in Cuba, was een aantal FARC-strijders aanwezig. Ook hun hoogste leider zat in het publiek, heeft een onderhandelaar van de Colombiaanse guerrillabeweging gezegd tegen persbureau Reuters.

Het Amerikaanse honkbalteam Tampa Bay Rays nam het in een vriendschappelijk duel op tegen het populaire nationale team van Cuba. President Obama, die bezig is met het eerste bezoek van een Amerikaanse president aan Cuba in ruim negentig jaar, was er net als Raul Castro bij.

De Amerikaanse buitenlandminister Kerry sprak maandag in Havana met onderhandelaars van de FARC en een vertegenwoordiging van de regering in Bogotá. Kerry is optimistisch over de lopende gesprekken, liet zijn ministerie weten in een verklaring:

“Hij heeft beide partijen gezegd dat hij het bemoedigend vindt dat de kwesties rond de “beëindiging van het conflict” nu centraal staan in de onderhandelingen [...]. Minister Kerry heeft er bij de betrokken partijen op aangedrongen dat ze hun inzet, die onmisbaar is om uiteindelijk tot een overeenkomst te kunnen komen, verder vergroten.”

FARC en de Colombiaanse regering lijken dicht bij een vredesakkoord te zijn. De VS hebben de onderhandelingen aangemoedigd, en maakten zelfs 450 miljoen dollar (ruim 400 miljoen euro) vrij voor de implementatie van een eventueel akkoord.

    • Bastiaan Nagtegaal