The Man Who Mends Women NPO 2, 22.55-23.55u.

De Congolese gynaecoloog en mensenrechtenactivist Denis Mukwege (1955) hielp in zijn Panziziekenhuis in Bukavu (in het oosten van de Democratische Republiek Congo) in zestien jaar meer dan veertigduizend vrouwen die het slachtoffer zijn geworden van verkrachting en ander seksueel geweld. In Congo wordt seksueel geweld al jaren ingezet als oorlogswapen, iets wat hij vorig jaar ook in NRC vertelde: „Het verkrachten van vrouwen en meisjes is geen incident, maar een strategie die alle strijdende partijen toepassen om de tegenstander te traumatiseren en weerloos te maken.” Mukwege heeft dat grote probleem wereldwijd op de agenda gekregen. Hij won in 2014 de Sacharovprijs en hij werd drie keer genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede. Zijn werk is niet zonder gevaar: in 2012 probeerden mannen hem te vermoorden in zijn eigen woning. De documentaire over zijn leven en werk, The Man Who Mends Women, ging vorig jaar in première tijdens Movies that Matter, een festival waar mensenrechtenfilms te zien zijn. Movies that Matter 2016 vindt deze week plaats in Den Haag.