Directeur toernooi weg na omstreden opmerking vrouwentennis

De directeur van Indian Wells zei dat vrouwen God op hun “knieën moeten danken” voor het werk van mannelijke tennissers.

Raymond Moore overhandigt Serena Williams een trofee voor haar tweede plek op Indian Wells.
Raymond Moore overhandigt Serena Williams een trofee voor haar tweede plek op Indian Wells. Foto Robyn Beck / AFP

Raymond Moore, de directeur van het toernooi in het Californische Indian Wells, stapt op nadat omstreden opmerkingen over vrouwentennis ophef veroorzaakten in de tenniswereld. Dat meldt de eigenaar van het toernooi op de officiële website.

Moore bekritiseerde tijdens een persconferentie vrouwentennisbond WTA en zei dat vrouwentennissers God op hun knieën moesten danken voor mannelijke spelers als Roger Federer en Rafaël Nadal omdat zij de grote vaandeldragers van de sport zijn.

Twitter avatar BenRothenberg Ben Rothenberg Indian Wells CEO Raymond Moore’s remarks this morning not likely to delight the WTA, its players, or fans: https://t.co/56zSV0SK2X

‘Politiek incorrect’

Al snel bood Moore zijn excuses aan en zei dat zijn opmerkingen “getuigden van slechte smaak.” Vrouwelijke tennissers reageerden furieus. Grootheid Billie Jean King liet haar onvrede blijken op Twitter.

Twitter avatar BillieJeanKing Billie Jean King Disappointed in #RaymondMoore comments. He is wrong on so many levels. Every player, especially the top players, contribute to our success

Nummer 1 van de wereld Serena Williams zei: “We hoeven op geen enkel moment op onze knieën. Volgens mij zijn die opmerkingen compleet verkeerd.” Novak Djokovic, de nummer 1 bij de mannen, noemde Moores opmerking “politiek incorrect”, maar zei tegelijkertijd ook dat mannen moeten strijden om meer prijzengeld te krijgen dan vrouwen.

“Het prijzengeld moet eerlijk verdeeld worden gebaseerd op wie zorgt voor meer aandacht, publiek en verkochte toegangskaarten.”

Eerdere boycot

Eigenaar Larry Ellison zegt nu in een verklaring:

“Bijna een halve eeuw geleden begon Billie Jean King haar historische campagne voor gelijke behandeling van vrouwen in het tennis. Verspreid over volgende generaties begon een nog altijd voortdurende progressieve beweging om mannen en vrouwen in sport gelijk te behandelen. Dankzij het leiderschap van Billie Jean, Martina Navratilova, Venus en Serena Williams en veel andere geweldige vrouwelijke sporters, is die strijd voor een belangrijk deel al succesvol verlopen.”

Bij de vier grand slams, maar ook op Indian Wells, krijgen mannen en vrouwen hetzelfde prijzengeld. Serena Williams boycotte het toernooi van Indian Wells eerder dertien jaar lang omdat ze in 2001 werd uitgejouwd door het publiek, volgens Williams uit racistische overwegingen.