Deense rapdichter Yahya Hassan opgepakt om schietpartij

De populaire en controversiële Deense dichter Yahya Hassan (21) is zondag opgepakt vanwege betrokkenheid bij een schietpartij in Aarhus.

De 18-jarige Deense dichter Yahya Hassan draagt op 26 November 2013 in Denemarken een gedicht voor. EPA/Thomas Lekfeldt DENMARK OUT

De dichter zou tijdens een nachtelijke ruzie bij een pizzeria hebben geschoten op een jongen van zeventien, die daarbij in zijn voet werd geraakt. Het slachtoffer legde de gebeurtenis op video vast. Die video is te zien op de website van de Deense krant Jyllands-Posten. De dichter zelf stelt onschuldig te zijn.

Hassans bekroonde debuutbundel werd in 2013 in Denemarken meer dan 100.000 keer verkocht. Eind dat jaar verscheen bij de Bezige Bij een Nederlandse vertaling.

Sinds het verschijnen van zijn autobiografische debuut kreeg Hassan veel te verduren. Naast een aantal doodsbedreigingen werd de dichter aangevallen op een treinstation in Kopenhagen (de dader kreeg hiervoor een celstraf van vijf maanden). Een lokale Deense politicus klaagde Hassan aan vanwege racisme.

Lees het interview van Yasmina Aboutaleb uit 2014: ‘Hypocrisie is niet alleen aan moslims voorbehouden’

Begin vorig jaar maakte Hassan bekend dat hij zichzelf kandidaat wilde stellen voor het Deense parlement namens de Nationale Partij. Hij werd niet verkozen. Begin dit jaar werd de dichter uit de partij gezet, nadat hij was gearresteerd voor rijden onder invloed.

    • Thomas van Huut