De Thuiskok: Salade met zalm, venkel, ananas en dille

illustratie jet peters

Bij de foto van dit gerecht moest ik dankzij een roze-gele kleurencombinatie gelijk denken aan een pizza Hawaii, een van de gruwelijkste uitvindingen op culinair gebied ooit. Zoet over zoet op een hartige pizza is nooit een goed idee gebleken. Maar laat u zich niet misleiden door dit voor- of bijgerecht: dat zalm past bij de zure citroen wist u vast al, en de ananas versterkt in dit geval de zure smaak.

Snijd de zalm met een scherp mes schuin in flinterdunne plakken en leg ze weg. Snijd de ananasstukken in de lengte door en snijd ze dan in dunne plakken. Bak ze in een anti-aanbakpan zonder vet, tot beide zijden karamelliseren. Zet ze apart. Houd de venkel heel en snijd hem met een mandoline in de lengte in plakken. Leg ze opzij. Bewaar wat loof als garnering. Schik afwisselend een plak ananas, venkel, lente-ui, rode ui en zalm op een bord en strooi er de zaden, dille, peperkorrels, het venkelloof en de citroenschillen over. Besprenkel de salade vlak voor het opdienen met olie en citroensap.

    • Sam de Voogt