‘Crackburgemeester’ Rob Ford (46) overleden

De ex-politicus was populair, ondanks zijn drank- en drugsgebruik. Hij werd 46 jaar.

Ford (rechts) is 46 jaar oud geworden. Foto Mark Blinch / Reuters

Voormalig burgemeester Rob Ford van Toronto is overleden. Dat heeft zijn familie laten weten aan persbureau AP. De veelbesproken politicus leed aan kanker. Hij is 46 jaar oud geworden.

Ford kwam in opspraak nadat hij had toegegeven crack te hebben gerookt. Dat deed hij naar eigen zeggen in “dronken toestand”. Zelf omschreef hij het als een fout en gaf toe rond 2012 nog gebruikt te hebben. Op dat moment was hij burgemeester van Toronto, de grootste stad van Canada. Later liet hij zich in een kliniek behandelen voor zijn verslavingsproblemen. Hij ontkende verslaafd geweest te zijn aan crack.

Toen Ford zich terugtrok uit de race voor het burgemeesterschap, leek dat met zijn alcohol- en drugsgebruik te maken te hebben. De werkelijke reden was dat hij een tumor in zijn maag had. Hij is voor zijn ziekte behandeld, en verkocht persoonlijke bezittingen om een deel van de opbrengst te doneren aan kankeronderzoek. Onder de spullen was de das die hij aanhad toen hij zijn crackgebruik toegaf op televisie. Die leverde 16.100 dollar op.

In deze video geeft Ford zijn drugsgebruik toe. De tekst gaat verder onder het filmpje.

Ford erkende crack gerookt te hebben nadat er geruchten gingen over een video waarin hij onder invloed te zien was. Het filmpje was op dat moment nog niet openbaar gemaakt. Pas toen de politie de beelden in handen kreeg, gaf Ford openheid van zaken.

Maanden later liet Ford zich opnemen in een kliniek toen er geruchten gingen over een tweede filmpje. Hij keerde even later terug en stelde zich zelfs herkiesbaar, om zich vervolgens terug te trekken wegens zijn ziekte.

Het overlijden van Ford werd bekendgemaakt door zijn familie:

“Met pijn in het hart en groot verdriet, maakt de familie Ford bekend dat hun geliefde zoon, broer, echtgenoot en vader, raadslid Rob Ford, eerder vandaag op 46-jarige leeftijd is overleden. Raadslid Ford heeft zijn leven, als toegewijd man van het volk, in dienst gesteld van de burgers van Toronto.”

    • Bastiaan Nagtegaal