Suu Kyi voorgedragen als minister in Birma

Door een bepaling in de grondwet mocht ze geen president worden, waarna ze een vertrouweling naar voren schoof.

Aung San Suu Kyi op archiefbeeld. Foto Gemunu Amarasinghe / AP

De grondwet voorkwam dat voormalig dissident Aung San Suu Kyi president werd na een grote overwinning van haar partij (NLD) in de eerste vrije verkiezingen in Birma in vijftig jaar, maar als het aan president Htin Kyaw ligt, een vertrouweling van haar, neemt Suu Kyi wel zitting in het kabinet. Kyaw heeft een lijst ingediend met daarop achttien namen van gewenste ministers die het Birmese parlement goed moet keuren, zo meldt persbureau AP.

Welke post Suu Kyi kan krijgen, is nog niet bekend. Er wordt gesuggereerd dat ze met name in de running is als minister van Buitenlandse Zaken. Eerder liet Suu Kyi nog weten dat Kyaw niet meer dan een marionet van haar is en dat ze achter de schermen als de facto leider van het land wil fungeren: “Ik sta boven de president”.

Onze correspondent Melle Garschagen schreef eerder over een mogelijke ministerspost op Buitenlandse Zaken voor Suu Kyi:

“Voor het leger zou dat niet ongunstig zijn. Suu Kyi is bekend en geliefd in het buitenland. Ze kan miljarden aan buitenlandse investeringen binnenhalen. Ook kan ze icoon zijn van het succes van de democratisering die de generaals het afgelopen decennium planmatig en in hun eigen tempo hebben ingezet.”

Leger behoudt macht

In het afgelopen najaar werden de eerste democratische presidentsverkiezingen in decennia gehouden in Birma, ook wel Myanmar genoemd. Daarbij voorkwam de militaire regering dat Suu Kyi, zoals ze zelf wenste, president kon worden. In de grondwet staat sinds 2008 dat mensen met kinderen met een buitenlands paspoort geen president mogen worden. Suu Kyi heeft twee kinderen met een Brits paspoort.

Ondanks dat Birma meer ruimte geeft aan democratie, behoudt het leger macht in de regering. Een van de twee vicepresidenten is een kandidaat die het leger benoemd heeft, de ministers van Binnenlandse Zaken, Veiligheid en Grenszaken worden door het leger benoemd en het leger heeft sowieso een kwart van de zetels in het parlement.

    • Joram Bolle