Media

Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

Shell gaat tóch in windenergie

Samen met Eneco, Van Oord en de Deense windturbinebouwer Vestas gaat Shell een bod uitbrengen op de aanbesteding van windparken voor de Nederlandse kust. Shell geeft geen commentaar op het nieuws van het Financieele Dagblad.

Al in het jaarverslag over 2015 zei Shell te willen investeren in wind- en zonne-energie. Dat is een belangrijke verandering in de investeringsstrategie van het bedrijf, merkt het FD op. Shell sprak namelijk herhaaldelijk het vertrouwen uit in de oliesector. Aan eerdere investeringen in alternatieve energiebronnen kwam in 2009 een eind.

Eneco, Van Oord en Vestas werken al samen bij de aanleg van windpark Luchterduinen voor de kust van Noordwijk. Van Oord en Eneco laten weten naar het offshore project bij Borssele te kijken, maar geven geen bevestiging van mogelijke plannen.

Telegraaf: ‘Schiphol kan veiliger’

Volgens De Telegraaf kan Schiphol veel beter beveiligd worden. Een aanslag zoals die in Brussel is heel lastig te voorkomen als iedereen met koffer zo naar binnen mag lopen, zegt redacteur Yteke de Jong in een video van de krant.

In de Verenigde Staten wordt bagage gecontroleerd voor je naar binnen gaat. Dat kennen we hier niet.

Volgens De Jong is er wel het een en ander verbeterd aan de beveiliging van stations. De bagage van reizigers die in Parijs op de Thalys stappen wordt eerst gescand. Hetzelfde gebeurt met bagage die mee gaat op de Eurostar naar Londen. De Jong verwacht dat er de komende tijd ‘gesleuteld wordt’ aan de Nederlandse veiligheidsmaatregelen op treinstations en vliegvelden.

Belastingdienst vangt bot in Zwitserland

Het verzoek van de Belastingdienst om gegevens van Nederlandse spaarders bij Zwitserse banken door te geven, druist in tegen het belastingverdrag tussen Zwitserland en Nederland. De Zwitserse bank UBS hoeft dus geen gegevens over te dragen aan de Belastingdienst. Dat zei een Zwitserse rechter volgens de Volkskrant.

In het belastingverdrag dat zes jaar geleden werd gesloten staat dat de Belastingdienst specifieke namen moet noemen van spaarders. Een algemeen verzoek om namen is niet voldoende, oordeelde de rechter. De Belastingdienst vroeg de Zwitserse UBS om namen van rekeninghouders met een spaartegoed van 1.500 euro of meer.