Achttien jaar geëist voor liquidatie in Antwerpen

Volgens het OM tonen e-mailberichten de betrokkenheid aan van Benaouf A. bij de liquidatie uit 2012.

Volgens het OM blijkt uit e-mailberichten de betrokkenheid van A. bij de liquidatie uit 2012. Foto: Roos Koole / ANP

De advocaat-generaal in Amsterdam heeft dinsdag in hoger beroep achttien jaar celstraf geëist tegen Benaouf A.. Hij wordt verdacht van het medeplegen van de moord op Najeb Bouhbouh (34), die op 18 oktober 2012 voor een hotel in Antwerpen werd geliquideerd. De moord vormde het begin van een liquidatiegolf in de Amsterdamse onderwereld.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is in hoger beroep aanvullend bewijs tegen A. gegenereerd. Uit e-mailberichten zou de betrokkenheid blijken van A. bij de liquidatie. Volgens het OM heeft A. de moord “gecoördineerd en geregisseerd”:

“Het slachtoffer is op de bewuste datum naar het hotel gelokt door een man die een dubbelrol speelde. Hij verzond vanaf zijn mobiele telefoon een bericht met de tekst “we komen nu”, kort voordat hij het hotel met Bouhbouh zou verlaten, naar een telefoon die bij A. in gebruik was. Direct daarop verzond A. een bericht naar de twee schutters die zich nabij het hotel hadden opgesteld. Kort daarop werd het slachtoffer doodgeschoten.”

Liquidatiegolf

Sinds de moord op Bouhbouh werd de 31-jarige A. in verband gebracht met liquidaties en was hij meerdere malen het mogelijke doelwit. De ruzie in de, met name Marokkaanse, onderwereld is vermoedelijk begonnen om een partij gestolen drugs in de haven van Antwerpen.

A. wist te ontkomen bij een dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt op 29 december 2012. In deze zaak werden Anouar B. en Adil A. tot levenslange gevangenisstraffen veroordeeld. Ook werd Hamza B. in oktober 2015 in hoger beroep in Marokko tot twintig jaar veroordeeld. De liquidaties worden gezien als wraakactie voor de moord op Bouhbouh.

    • Etienne Verschuren