Achtbaan van Scapino is kleurrijke staalkaart van hedendaags ballet

Het knettert en vlamt tussen Schluter, Smulders en Rijxman, in

de nieuwe voorstelling van Mugmetdegoudentand. Geestig is het ook, maar een diepere laag ontbreekt. Dan liever naar Scapino, dat op tour is met Rollercoaster.

In alle eenvoud blijft het een ijzersterk en ontroerend beeld: Bonnie Doets, de Vuurvogel in het gelijknamige choreografische miniatuur van Marco Goecke, kijkt voorzichtig vanachter haar trillende handen de zaal in, angstig, nieuwsgierig en verlangend tegelijk. Fijne sidderingen trekken door haar armen, met kleine schokjes van het hoofd zoekt ze haar prins.

De reprise van Vuurvogel, op muziek van Stravinsky, was een hoogtepunt van Twools 17, de seizoensafsluiter van Scapino, die nu als het reisprogramma Rollercoaster wordt gepresenteerd: een achtbaan van korte dansstukken, samen een staalkaart van hedendaags ballet.

Zo probeert een groepje streng geklede dansers in Felix Landerers Exquisit de chaos en onwillekeurige impulsen te bestrijden die toch telkens opduiken in hun tot op de seconde (strakke beats) geregelde leven. Hun ‘groepsproces’ versplintert telkens in individuele, mimische uitbraken, soms begeleid door klaaglijk gekerm. Abstract en ironisch is That’s the worst thing I could do van Itamar Serussi, huischoreograaf van Scapino. Het is weer een lading inventief bewegingsmateriaal, helder en ruim belijnd, met een continue ironische ondertoon, maar zonder sterk kader.

Anderen tonen de biologische kant van de mens. Joeri Dubbe bijvoorbeeld ziet een parallel met om aas vechtende zwarte kraaien en schetst in Raven’s Home, nogal letterlijk en te lang, een zwerm vogels met wijd gespreide arme. De Albanees Gentian Doda toont in kort bestek de evolutie van ongewervelden tot homo erectus. Eerder gedaan, maar beelden van een kluwen in het strijklicht bewegende wriemelaars blijven fraai.

Echter, de bijdragen van Goecke, van wie ook het revue-achtige duet Ring Them Bells wordt gedanst, en Ed Wubbe, die twee swingende voorproefjes presenteert van de Scapino jubileumproductie In the Dutch Mountains op muziek van The Nits, zijn welkom. Zij trekken de rollercoaster telkens weer even omhoog.

    • Francine van der Wiel