Zo zal een zombie-uitbraak zich over de VS verspreiden

Het zesde seizoen van The Walking Dead loopt af. Voor alle kijkers die zijn gaan geloven in een zombie-apocalyps: menselijk onderzoek biedt uitkomst.

De interactieve kaart. Printscreen

Het zesde seizoen van The Walking Dead loopt op zijn einde. Voor alle kijkers die inmiddels zijn gaan geloven in een zombie-apocalyps in de nabije toekomst, biedt menselijk onderzoek uitkomst. Zo kun je je het beste naar de Rocky Mountains in het hoge noorden van de Verenigde Staten begeven. Wat er ook gebeurt, zombies komen daar niet gauw.

Dat blijkt uit onderzoek van Cornell University. De onderzoekers maakten een zombie-uitbraaksimulator voor de Verenigde Staten. Bepaal hierop zelf de plaats van infectie en bekijk rustig hoe de zombies de VS overnemen.

Bekijk ook: de interactieve kaart Zombietown USA

De verspreiding van het zombievirus baseerden de onderzoekers op een aantal factoren. Zo kun je met schuifjes op de kaart bepalen hoe lang een zombie over één mijl doet. Bovendien is het belangrijk te weten wat de verhouding is tussen het aantal door de mens gedode zombies en door de zombies gebeten mensen, de bite-kill-ratio. Ook baseren ze zich op het SIR-model voor infectieziekten, gebruikt voor onder meer de mazelen en de bof.

Als men de locatie van infectie in New York City plaatst en de standaardinstellingen gebruikt, blijkt dat de miljoenenstad in een mum van tijd is besmet. Het noorden van de staat New York heeft echter een maand om zich in veiligheid te brengen. De Rocky Mountains zijn het veiligst. Ook als de zombie-epidemie dichterbij de Rockies had plaatsgevonden, is dat een relatief veilige haven; in dunbevolkte gebieden gedijen zombies slecht.

De onderzoekers waren geïnteresseerd geraakt in het onderwerp na het lezen van het boek World War Z: An Oral History of the Zombie War van Max Brooks, waarop de film World War Z (2013) is gebaseerd. In 2017 komt van deze film het vervolg uit.

Lees ook over een 700 jaar oud zombieverhaal Zombies in de middeleeuwen
    • Menno Sedee