Opinie

    • Franca Treur

Zachte kern

Illustratie Olivia Ettema

Linda is net thuis van haar dieetpraktijk als de bel gaat. Het is haar nichtje Myrthe met een plastic reismand. Het is mijn kat, zegt Myrthe. Mijn nieuwe vriend kan er niet tegen. Ze heeft al zo lang geen vriend meer gehad dat ze bereid is haar huisdier, in elk geval tijdelijk, het huis uit te doen. Ze heeft haar vader gebeld, maar haar vader dacht dat het niet zou gaan met de hond. Haar broer zit in het buitenland en van de twee vrienden die ze belde, was er een allergisch en de ander had niets met katten.

Haar nieuwe vriend had de kat een tijdje geobserveerd en gezegd dat hij niet in orde was. Hij loopt sloom en hij speelt met zijn brokjes zonder ze daadwerkelijk op te eten. Katten kunnen ook psychische klachten hebben, of psychosomatische. Wist Linda dat? Misschien is het, gezien zijn leeftijd, dementie. Myrthe was naar de dierenarts gegaan om hem dan maar in te laten slapen, maar de dierenarts had dienst geweigerd, en nu is tante Linda haar laatste hoop.

Linda schenkt thee en luistert naar Myrthes verhalen over haar nieuwe vriend. Ze helpt mee zijn gedrag te duiden en zijn opmerkingen te ontcijferen die, vindt ze, een nogal kwetsende ondertoon hebben. Tussendoor denkt ze af en toe even aan haar man, die het de laatste tijd zo zwaar heeft op zijn werk. Misschien moet ze een pan paella maken. Daar knapt hij soms van op.

Zie jij iets aan mijn oog? vraagt Myrthe. Bij hun eerste ontmoeting had haar vriend gevraagd of ze soms een glazen oog heeft.

Linda vraagt zich nu hardop af of die jongen haar wel waard is, maar dan stopt Myrthe met klagen en begint ze hem te verdedigen. Hij is knap, slim, sexy en eigenlijk perfect, afgezien van het feit dat hij – althans in Linda’s ogen – niet zo veel met Myrthe op heeft.

Myrthe gelooft dat dat de buitenkant is, en dat hij van nature een goede, ongerepte kern heeft. Als de kat er niet meer is om hem te ergeren, zal ze alle kans hebben om hem voorzichtig open te pellen, tot ze bij het verborgen zachte gedeelte zal komen van zijn hart.

Linda geeft toe dat iedereen zo’n zacht gedeelte heeft. Ook zijzelf moet op dat zachte gedeelte terugvallen ten aanzien van de kat, en het is nog even de vraag hoe het zit met het zachte gedeelte van haar man.

    • Franca Treur