Vind sporen van de evolutie op je eigen lichaam

In een filmpje laat Vox zien hoe kippenvel en het staartbeentje ooit een functie hadden, maar nu niet meer.

Vox
Vox Screenshot uit de video van Vox.

Alle wetenschappers zijn het er wel over eens dat mensen, net als andere dieren, zijn geëvolueerd uit eerdere diersoorten. Zij beroepen zich hiervoor op onder meer genetica, vergelijkende anatomie en fossielenvondsten. Een video van Vox laat zien dat je ook naar je eigen lichaam kunt kijken om sporen van de evolutie te ontdekken.

In het bijna vier minuten durende filmpje worden enkele voorbeelden aangehaald van lichaamsonderdelen en -eigenschappen die een functie hadden bij onze evolutionaire voorouders, maar die dat nu niet meer hebben. Zo is kippenvel misschien een opwindend gevoel, maar je hebt er verder niets aan. Bij andere dieren dient dit wel degelijk een functie: de insulatieruimte van het lichaam wordt vergroot, waardoor ze warmer blijven.

Rudimentaire organen

Ook zijn er de zogeheten rudimentaire organen: lichaamsdelen die (nog) niet zijn “weggeëvolueerd”, maar ook geen functie meer vervullen. Bekende voorbeelden hiervan zijn de blindedarm en verstandskiezen. Maar een ander geval is de musculus palmaris longus, een kleine armspier die zo’n 15 procent van de mensen niet heeft.

Testje: leg je arm op een platte ondergrond, leg je duim en pink tegen elkaar en beweeg je hand omhoog. Zie je een dikke streep bij je pols? Gefeliciteerd, je beschikt over de musculus palmaris longus! Zie je niets? Niet getreurd: dit lijkt verder geen gevolgen te hebben voor je hand- en gripkracht of andere lichamelijke functies.

Bekijk het filmpje voor nog meer interessante feitjes over je oren en je staart die in de baarmoeder zowel is aangegroeid als weer afgestorven.