Vertragingen en uitval op Schiphol door Franse staking

Vluchten van, naar en boven Frankrijk worden voor de tweede dag op rij verstoord.

De luchtverkeerstoren op Schiphol. Foto Lex van Lieshout / ANP

De staking van Franse luchtverkeersleiders leidt ook maandag tot problemen op Schiphol. Vluchten van en naar Frankrijk en vluchten die over Frans grondgebied gaan zijn vertraagd of geannuleerd. Reizigers wordt geadviseerd de vluchtinformatie in de gaten te houden. Onzeker is hoe lang de verstoringen duren.

De luchtverkeersleiders staken uit onvrede over bezuinigingen, meldt AFP. Die zouden onnodig zijn en bovendien ten koste kunnen gaan van de veiligheid. Volgens Schiphol zijn door de actie maandag sinds middernacht zo´n zeventig vluchten vertraagd en veertien vluchten geannuleerd. De stakers hebben aangekondigd tot dinsdagochtend zes uur het werk neer te leggen.

KLM had met name zondag last van de staking. De feestelijke introductie van een nieuw toestel van de maatschappij viel daardoor in het water. De Embraer 175, op termijn de vervanger van de oude Fokkers van KLM, zou voor het oog van binnenlandse en buitenlandse media aankomen op Schiphol maar landde uiteindelijk vier uur later met amper publiek.

Het vliegverkeer ondervindt vaker hinder van Franse stakingen. Luchtvaartmaatschappij Ryanair startte een petitie waarin wordt opgeroepen tot een stakingsverbod voor luchtverkeersleiders. Lobbyorganisatie Airlines For Europe, die onder meer Air France-KLM vertegenwoordigt, riep ook op tot actie. Volgens de organisatie worden passagiers door de acties “gegijzeld”.

    • Bastiaan Nagtegaal