Van polemiek krijg je pukkels

Marc Hijink bespreekt ontwikkelingen in tech. @MarcHijinkNRC

Of het deze keer over Twitter kon gaan. Want Twitter bestaat tien jaar en dat moet gevierd worden. Moet dat? Twitter is het zwemmerseczeem onder de sociale media. Ooit liep je het op toen je even niet oplette bij het afdouchen. Nu jeukt het en blijf je krabben. Het ruikt ook een beetje.

Twitter en ik, we hebben een moeizame relatie. Zeven jaar geleden opende ik een account om een publiek kladblok te beginnen – aantekeningen over onderwerpen die ik voor mijn werk volg. Handig, zo’n rechtstreeks lijntje naar de lezers. Ik wilde het wel graag zakelijk houden: twitteren over technologie, niks persoonlijks en geen bijzaken, oké? Oké.

„Opera maakt het web sneller door compressie” (12 februari 2009, 12.33 uur). Vanaf die eerste tweet stond vast dat ik het op Twitter niet ver zou schoppen. Een mening heb ik niet, van polemiek krijg je pukkels en in het schap waar anderen de gifbeker bewaren, staat bij mij een pak Milde Verbazing. Ik heb bar weinig te melden, zullen mijn 4.500 volgers beamen.

Twitter zit aan z’n taks: het aantal gebruikers groeit niet meer. Bij mij is de rek er ook uit. Alleen als @AlexanderNL – sinds 26 maart 2007 Koning Twitter in Nederland – iets retweet krijgt de teller weer een tik. Rijk word je er ook niet van: volgens Twalue is mijn Twitteraccount nu 3.608,59 dollar waard. Heb ik daar nu zeven jaar voor zitten zwoegen?

Als Twitter in rook opgaat is het een maand later vergeten

Twitter werd een verplicht nummer. Je moet toch dagelijks een paar berichtjes de wereld in sturen om relevant te blijven. Anderen gieten mijn tijdlijn 24 uur per dag vol met nieuw nieuws, oud nieuws en non-nieuws. Te veel om te lezen. Daarom stopt Twitter met de chronologische weergave van berichten en gaat het filteren op relevantie. Zo begint het nog meer op Facebook te lijken – de favoriet veranderde ook al in een like. Laatst vroeg Twitter me zelfs om mijn verjaardagsdatum. Het laatste wat ik wil is door Twitter gefeliciteerd worden.

Wat is Twitter nog? Lees ook: Het wereldje van Twitter wordt kleiner.

Ik wil op mijn beurt Twitter wel feliciteren met het feit dat deze luxe vorm van tijdverspilling na tien jaar überhaupt nog bestaat. Bespaar me de verhalen over democratie, vox populi en Twitterevolutie; het is een media-medium met een overdosis journalisten die streven naar fifteen retweets of fame. Ik ben te laf om mijn account op te zeggen, maar als Twitter ooit daadwerkelijk zou ontploffen en in rook opgaat, zijn we het een maand later vergeten.

In 2100, als mijn dochter haar 91ste verjaardag viert en de robotbutler cupcakes serveert, hebben ze in Japan vast een bacterie ontdekt die data kan afbreken. Dan zullen de 5.600 tweets die ik tot nu toe schreef vergaan zijn tot stof, of verwerkt tot bitumen of kunstmest. Dan zijn ze pas echt nuttig.

     Meer lezen over tech en media? Volg ons op Twitter: @NRCTechMedia